Revoltă în India după ce o adolescentă care a murit după ce a fost violată de un grup de bărbaţi a fost incinerată fără permisiunea familiei

Revoltă în India după ce o adolescentă care a murit după ce a fost violată de un grup de bărbaţi a fost incinerată fără permisiunea familiei

Marş de protest şi priveghi în statul Uttar Pradesh după moartea unei adolescente de 19 ani violată de un grup de bărbaţi FOTO EPA-EFE

Familia unei adolescente indiene din casta Dalit (cei de neatins), care a murit marţi la spital după ce a fost violată de un grup de bărbaţi dintr-o castă superioară, acuză autorităţile indiene că au incinerat-o fără permisiune. Premierul indian a cerut pedepse aspre pentru făptaşi şi a fost înfiinţată o comisie specială de anchetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fata în vârstă de 19 ani a fost violată în urmă cu două săptămâni de patru bărbaţi dintr-o castă superioară în districtul Hathras, statul Uttar Pradesh, şi a murit la un spital din Delhi. Fata a suferit multiple fracturi, inclusiv la coloana vertebrală şi limba i-a fost spintecată, relatează NDTV.  Mama tinerei a declarat că a încercat să depună plângere pentru viol la poliţie, dar cum fata nu putea vorbi, nu i-a fost luată în considerare. Familia acuză şi faptul că fata nu a primit îngrijiri corespunzătoare în prima săptămână.
 
Familia susţine că bărbaţii au fost reţinuţi abia după 10 zile de la viol. „A fost lăsată să moară. A luptat 14 zile pentru viaţa ei”, a spus fratele tinerei, potrivit BBC.
 
Jurnalistul local Abhishek Mathur, care a fost martor la incinerare, a declarat pentru BBC că poliţia nu a permis familiei să se apropie de rugul funerar. 
 
Fratele victimei a declarat că autorităţile au făcut presiuni asupra familiei să o incinereze imediat, dar ei s-au opus.
 
„Am refuzat, iar ei au suit-o într-o ambulanţă şi au incinerat-o”, a declarat acesta.
Un oficial local a negat acuzaţiile, susţinând că autorităţile au obţinut consimţământul familiei.
Jurnalistul local a spus că mama tinerei voia să o aducă acasă mai întâi, dar nu i s-a permis, iar apoi le-a fost refuzat accesul în preajma rugului funerar.
 
„Poliţia a format un cordon uman pentru a împiedica mulţimea de protestatari, familia şi presa să se apropie de locul unde urma să aibă loc incinerarea”, a povestit el. Fratele tinerei a mai spus că membri ai familiei sale au fost bruscaţi şi bătuţi, chiar şi femeile.
 
„Au luat corpul fără permisiunea noastră, a părinţilor mei şi au incinerat-o. Nu ne-au lăsat nici măcar să ne luăm rămas bun”, a spus el.
 
 
Clipuri de la faţa locului difuzate de televiziuni şi distribuite pe reţelele sociale au surprins eforturile familiei de a reclama trupul fetei la intrarea în sat a ambulanţei poliţiei. Tatăl fetei e surprins explicându-le reporterilor că funeraliile nu au loc noaptea, or autorităţile au făcut asta la ora 2:30 dimineaţa.
 
Partidele de opoziţie au descris incinerarea intempestiva ca pe o violare grosolană a drepturilor omului”.
Moartea tinerei a stârnit un val de revoltă în India, activiştii pentru drepturile castei Dalit, ultima în ierarhia socială hindusă, blocând piaţa din Hathras şi cerând sancţiuni împotriva ofiţerilor de poliţie. Aceştia sunt însă furioşi şi din pricina modului în care a fost derulată ancheta după viol.
 
Deşi legea protejează drepturile celor din Dalit, ierarhia castelor a rămas nemiloasă, astfel că ei sunt în continuare priviţi drept cetăţeni de mâna a doua în India, motiv pentru care sunt şi asupriţi. Populaţia Dalit e estimată la circa 200 de milioane de oameni.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările