Regele Arabiei Saudite și-a îngropat doi succesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Muqrin(st),Prinţul Ahmed(centru),Prinţul Mishaal(dr)
Prinţul Muqrin(st),Prinţul Ahmed(centru),Prinţul Mishaal(dr)

Regele Abdallah, în vârstă de 87 de ani, aflat la cârma celei mai mari exportatoare de petrol a lumii, şi-a numit pentru a treia oară un succesor, în persoana fratelui său vitreg, prinţul Salman bin Abdul Aziz al-Saud.

Decesul celui de-al doilea prinţ moştenitor în decurs de doar opt luni ilustrează îmbătrânirea dinastiei Al-Saud, aflată la conducerea celei mai mari puteri petroliere din lume. Situată în centrul unei regiuni cuprinse de schimbări politice, Arabia Saudită a fost nevoită să desemneze un nou succesor al regelui Abdallah, în vârstă de 87 de ani, care a apărut la televiziune mergând sprijinit în baston. Cum restul lumii depinde de petrolul saudit, cele mai multe ţări vor o mână fermă la conducerea acestui regat arab ultraconservator.
Regele Abdallah l-a desemnat pe fratele său vitreg, prinţul Salman (76 de ani) drept succesor, a precizat, luni, televiziunea publică.

Ascensiunea Prinţului Salman bin Abdul Aziz al-Saud nu a fost neaşteptată. Ca ministru al Apărării, şi frate vitreg al actualului rege, era una dintre cele mai probabile alegeri. Mulţi se întreabă însă dacă el va apuca să moştenească tronul. Salman este al treilea succesor numit de regele Abdallah, de la venirea acestuia la putere, în 2005. 

Arabia Saudită, deja ameninţată de protestele care au loc în ţările din jur, nu-şi poate permite instabilitate politică, mai ales în condiţiile în care regele Abdallah se apropie de 88 de ani. "Un prinţ moştenitor saudit are mai multă putere şi influenţă decât un vicepreşedinte american. Dacă regele devine incapabil să conducă ţara, toată puterea e preluată de prinţul moştenitor", spune istoricul Robert Lacey, autorul a două cărţi privind familia regală saudită.

Dinastie gerontocratică

Arabia Saudită l-a înhumat duminică, la Mecca, pe prinţul moştenitor Nayef ben Abdel Aziz, decedat la 79 de ani. Trupul neînsufleţit al prinţului, care a murit sâmbătă în Elveţia, a fost adus la Mecca, unde se aflau deja regele Abdallah şi demnitari ai regatului.

O serie de şefi de stat arabi au asistat la funeralii, inclusiv reprezentanţi ai unor monarhii din Golf, dar şi preşedintele turc, Abdullah Gül. Însă cei care au altă religie decât musulmană nu sunt autorizaţi să intre pe teritoriul Meccăi, cel mai important loc sfânt al islamului, în vestul regatului.

Prinţul Nayef, frate vitreg al regelui Abdallah, a decedat în urma unor „probleme cardiace" în timp ce se afla în Elveţia, în reşedinţa fratelui său, prinţul Sultan, un octogenar care a decedat în octombrie 2011 şi căruia i-a succedat ca prinţ moştenitor.Până în prezent, cinci dintre fiii regelui Abdel Aziz s-au succedat deja la conducerea ţării, după moartea acestuia, în 1953.

Reforme „liberale"

„Salman este mai popular printre tineri în familia regală şi este considerat relativ mai liberal", a declarat Jane Kinninmont, analistă la organizaţia Chatham House, cu sediul la Londra. El ar putea continua reformele introduse deja de regele Abdallah. Acesta a acordat femeilor saudite dreptul de a vota şi de a fi alese, chiar dacă nu au încă dreptul de a conduce o maşină sau de a călători fără aprobarea unui tutore. Femeile vor avea, totodată, dreptul de a candida la Majlis al-Choura, o adunare consultativă, începând din 2015.

În ceea ce priveşte succesiunea, potrivit analiştilor, provocarea cea mai mare va fi trecerea la următoare generaţie, adică la nepoţii regelui, care ar putea să fie vizaţi în alegerea viitorului număr trei din regat. „Nu e o poziţie oficială, dar cel care va fi desemnat drept al doilea vicepremier" va fi numărul doi în ordinea de succesiune a dinastiei, explică Jane Kinninmont. Trecerea la o nouă generaţie ar putea să exacerbeze rivalităţile, deoarece va fi necesar să se hotărască ce linie a fiilor regelui Abdel Aziz va fi privilegiată.

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite