Rebelii şiiţi houthi din Yemen şi aliaţii lor au numit un consiliu de guvernare a ţării

Rebelii şiiţi houthi din Yemen şi aliaţii lor au numit un consiliu de guvernare a ţării

Rebelii şiiţi houthi şi aliaţii lor, susţinătorii fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh, i-au desemnat sâmbătă pe membrii unui consiliu de guvernare a Yemenului, în contextul în care ONU se pregăteşte să anunţe suspendarea negocierilor de pace desfăşurate în Kuweit, transmit AFP şi Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crearea acestui consiliu fusese anunţată pe 28 iulie, iniţiativa fiind denunţată de partizanii preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi drept o nouă lovitură dată negocierilor dificile desfăşurate în Kuweit şi destinate găsirii unei soluţii la criza din Yemen.

Delegaţia guvernului yemenit la negocierile de pace a părăsit luni Kuweitul după respingerea de către rebelii şiiţi houthi a unei propuneri a Naţiunilor Unite.

Începute pe 21 aprilie, convorbirile din Kuweit nu au înregistrat până acum vreun progres major. Guvernul yemenit a anunţat duminică faptul că a acceptat un proiect de acord de pace propus de ONU, dar rebelii au respins documentul, informează Agerpres. Acest plan a fost prezentat drept o ultimă propunere a ONU pentru găsirea unei soluţii la conflictul soldat cu peste 6.400 de morţi şi 2,8 milioane de persoane strămutate.

În conflictul din Yemen se confruntă forţele loiale preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii şiiţi houthi aliaţi ai fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh. Aceştia din urmă deţin controlul asupra capitalei Sana'a şi a unor zone întinse ale teritoriului yemenit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările