Reacţii după adoptarea legii privind securitatea naţională în Hong Kong. Un partid se autodizolvă, în timp ce preşedinta Taiwanului denunţă un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demosisto, un partid fondat de activişti prodemocraţie din Hong Kong, şi-a anunţat marţi autodizolvarea ca urmare a adoptării de către Parlamentul chinez a controversatei legi privind securitatea naţională în acest teritoriu semiautonom, relatează AFP.

„În urma a numeroase deliberări interne, am decis să ne dizolvăm şi să încetăm orice activitate ca grup, date fiind circumstanţele”, a anunţat Demosisto pe Twitter.

Patru lideri ai Demosisto - Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo şi Agnes Chow - anunţaseră cu câteva ore mai devreme că părăsesc partidul.

Formaţiunea politică a fost fondată de studenţi proveniţi din Mişcarea Umbrelelor din 2014, care a ieşit în stradă pentru a denunţa creşterea controlului Beijingului în fosta colonie britanică.

Cei patru activişti susţin că vor continua să militeze în nume personal. „Voi continua să-mi apăr casa, Hong Kong, până când mă vor reduce la tăcere şi mă vor elimina de pe acest pământ”, a scris pe Facebook Joshua Wong.

Legea privind securitatea naţională este văzută ca un pas al Beijingului spre preluarea controlului total asupra Hong Kongului, o fostă colonie britanică retrocedată Chinei acum mai bine de două decenii.

De cealaltă parte, Beijingul afirmă că legea vizează să reprime „separatismul, terorismul, subversiunea şi complicitatea cu forţe externe şi străine”.

Aflată în prima linie a contestatarilor, preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat marţi că Beijingul şi-a trădat promisiunile de a păstra un grad înalt de autonomie pentru Hong Kong pe o perioadă de 50 de ani începând cu 1997, anul retrocedării.

„Este foarte dezamăgitor că statul chinez nu reuşeşte să-şi respecte promisiunile”, a spus Tsai.

Potrivit ei, principiul „o ţară, două sisteme” formulat de China în cazul Hong Kongului s-a dovedit a fi un eşec. China, condusă de un regim comunist, vrea să impună acest principiu şi Taiwanului, care preferă să-şi păstreze modelul democratic şi să devină un stat independent recunoscut de întreaga comunitate internaţională. De fapt, Taiwanul a respins în mod repetat planurile Beijingului de a-i aplica acelaşi sistem în cazul său.

Pe de altă parte, Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul îşi va extinde de la 1 iulie planul de asistenţă umanitară pentru Hong Kong, anticipând un exod al celor nemulţumiţi de înăsprirea controlului chinez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite