Reacţia femeilor după ce partidul comunist din China a decis că o familie poate avea trei copii

Reacţia femeilor după ce partidul comunist din China a decis că o familie poate avea trei copii

Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la 2 copii. FOTO: The Arts - The People captură Facebook

Decizia Partidului comunist chinez, care permite femeilor să aibă trei copii în loc de unul, a stârnit diverse reacţii din partea acestora. Partidul Comunist a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu-mi doresc nici măcar un copil, ce să mai zic de trei”, a spus o femeie pe platforma Weibo, mesajul ei a devenit viral şi a strâns 51.000 de aprecieri.

În China, dezechilibrele dintre cele două sexe sunt mai mari pentru că, potrivit tradiţiei, femeia trebuie să se ocupe singură de creşterea copiilor şi gospodărie.

China a permis cuplurilor căsătorite să aibă trei copii

Legea privind planificarea familială şi populaţia a fost modificată pe 20 august, după decenii de eforturi ale Partidului Cominist, aflat la putere, de a dicta dimenisiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.

Partidul Comunist a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei. Declinul natalităţii în ţară este rezultatul, parţial, al politicii 1 copil impuse în 1979. Conducerea a susţinut mult timp că o astfel de politică este un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri suplimentare, salvând astfel resurse şi sprijinind creşterea economică.

Cuplurile care nu se conformau erau amendate şi îşi pierdeau locurile de muncă. În anumite cazuri, mamele erau forţate să întrerupă sarcinile sau să fie sterlizate. Preferinţa de a avea fii îi făcea pe părinţi să ucidă fetiţele, acest lucru ducând la un dezechilibru în raportul dintre sexe.

Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la 2 copii.

Statisticile arată că anul trecut au avut loc 12 milioane de naşteri, faţă de 14,65 de milioane, în 2019, o scădere la cel mai mic nivel pentru China ultimelor aproximativ şase decenii.

Populaţia activă a Chinei a scăzut, în acelaşi timp, la 63,3% din total, de la 70,1% în urmă cu un deceniu.

Toate aceste cifre au provocat temeri că ţara va îmbătrâni înainte de a deveni bogată. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările