Reacţia Chinei după menţionarea ei, în premieră, într-o declaraţie finală a unui summit NATO

Reacţia Chinei după menţionarea ei, în premieră, într-o declaraţie finală a unui summit NATO

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez FOTO china.org.cn

Ministerul chinez de Externe a răspuns Alianţei Nord-Atlantice după ce a menţionat China, în premieră, într-un declaraţie finală a unui summit desfăşurat sub egida sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Recunoaştem că influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă“, subliniază cei 29 de aliaţi din NATO în declaraţia finală a summitului de la Londra, desfăşurat marţi şi miercuri cu prilejul aniversării a 70 de ani de la fondarea Alianţei.

China este îndemnată să participe la negocierea noilor tratate internaţionale legate de gestionarea armelor nucleare.

Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, le-a declarat jurnaliştilor că ţara sa este „o putere în creştere“, dar una „paşnică“.

Fără a menţiona Statele Unite, ea a denunţat apoi unilaterismul, apreciind că este „cea mai mare ameninţare actuală pentru lume“, scrie AFP.

Înaintea summitului de la Londra, secretarul general NATO Jens Stoltenberg recunoştea că „ascensiunea Chinei are implicaţii privind securitatea“.

„China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume“, atrăgea atenţia el, precizând că nu este vorba de crearea unui nou adversar, ci „de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: