Rata natalităţii din China a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani

Rata natalităţii din China a ajuns la cel mai scăzut nivel
din ultimii 70 de ani

Rata natalitatii din China a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 70 de ani FOTO VCG via BBC

Rata natalităţii din China a ajuns la cel mai scăzut nivel de la formarea Republicii Populare Chineze, acum 70 de ani, în ciuda relaxării programului „un copil”, potrivit BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rata natalităţii a fost de 10,48 de naşteri la o mie de locuitori în 2019 – cea mai scăzută din 1949 încoace, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Numărul nou-născuţilor în 2019 a scăzut cu 580.000, până la 14,65 de milioane. În ciuda acestei scăderi, o rată mai mică a mortalităţii a însemnat că populaţia CHinei a ajuns la 1,4 miliarde în 2019, crescând de la 1,39 de miliarde.

Însă natalitaea în scădere stârneşte temeri legate de o „bombă demografică” – o populaţie mai redusă cu capacitate de muncă care va fi nevoită să susţină o populaţie mai numeroasă de pensionari.

Rata natalităţii din China este mai scăzută decât cea din SUA, care a fost de 12 naşteri la 1.000 de locuitori în 2017 (cele mai recente date disponibile), dar mai mare decât a Japoniei, care este de 8.

Potrivit Băncii Mondiale, rata globală a natalităţii a fost de 18,65 în 2017.

Experţii chinezi cer eliminarea completă a limitării naşterilor pentru a contracara fenomenul, însă costul în creştere al vieţii îi descurajează pe numeroşi chinezi să aibă mai mulţi copii. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: