Rata natalităţii din China a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata natalitatii din China a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 70 de ani FOTO VCG via BBC
Rata natalitatii din China a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 70 de ani FOTO VCG via BBC

Rata natalităţii din China a ajuns la cel mai scăzut nivel de la formarea Republicii Populare Chineze, acum 70 de ani, în ciuda relaxării programului „un copil”, potrivit BBC News.

Rata natalităţii a fost de 10,48 de naşteri la o mie de locuitori în 2019 – cea mai scăzută din 1949 încoace, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Numărul nou-născuţilor în 2019 a scăzut cu 580.000, până la 14,65 de milioane. În ciuda acestei scăderi, o rată mai mică a mortalităţii a însemnat că populaţia CHinei a ajuns la 1,4 miliarde în 2019, crescând de la 1,39 de miliarde.

Însă natalitaea în scădere stârneşte temeri legate de o „bombă demografică” – o populaţie mai redusă cu capacitate de muncă care va fi nevoită să susţină o populaţie mai numeroasă de pensionari.

Rata natalităţii din China este mai scăzută decât cea din SUA, care a fost de 12 naşteri la 1.000 de locuitori în 2017 (cele mai recente date disponibile), dar mai mare decât a Japoniei, care este de 8.

Potrivit Băncii Mondiale, rata globală a natalităţii a fost de 18,65 în 2017.

Experţii chinezi cer eliminarea completă a limitării naşterilor pentru a contracara fenomenul, însă costul în creştere al vieţii îi descurajează pe numeroşi chinezi să aibă mai mulţi copii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite