Raport: China recurge la operaţiuni ilegale în străinătate pentru a repatria fugari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

China foloseşte metode extrajudiciare pentru a repatria fugari acuzaţi de corupţie sau alte infracţiuni, în cadrul unor „operaţiuni ilegale” în ţări străine, acuză într-un raport organizaţia nonguvernamentală (ONG) de drepturile omului Safeguard Defenders, cu sedul la Madrid, înfiinţată de către un suedez încarcerat odinioară într-o închisoare chineză, relatează AFP.

Potrivit Safeguard Defenders, „cvasi-totalitatea” celor aproximativ 10.000 de oameni aduşi în China începând din 2014 au fost aduşi prin mijloace extrajudiciare.

Iar acest număr este doar „partea vizibilă a aisbergului”, se arată în raport, publicat marţi.

În mod oficial, persoanele respective sunt vizate în cadrul campanii anticorupţie lansată de către preşedintele chinez Xi Jinping cu scopul de a asana mediile economic şi politic.

Însă, potrivit Safeguard Defenders, asupra unor persoane care critică Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) se exercită presiuni să se întoarcă în China.

Cu scopul de a-i face pe toţi aceşti „fugari” să revină, Beijingul foloseşte, în afară de clasicele cereri de extrădare, mijloace extrajudiciare.

„Agenţi chinezi” ar desfăşura „operaţiuni ilegale” în străinătate, sub acoperire, cu scopul de a convinge, intimida sau răpi persoane căutate, dă asigurări Safeguard Defenders.

În numeroase cazuri, autorităţile chineze ar hărţui şi plasa în detenţie rude rămase în China ale acestor „fugari”, cu scopul de a-i determina pe aceştia din urmă să se întoarcă în ţară, potrivit acestui studiu.

Unele dintre persoanele căutate ar fi fost atrase prin înşelăciune în ţări terţe care au acorduri de extrădare cu China, în vederea unei facilitări a prinderii lor.

Beijingul a lansat în 2014 operaţiunea „Vânătoare de Vulpi” în vederea repatrieri unor infractori economici.

Această operaţiune a fost integrată ulterior în operaţiunea „Sky Net”, lansată în 2015, mai vastă în privinţa ţintelor vizate.

China este acuzată de faptul că a operat mai multe răpiri.

În 2015, Gui Minhai, un chinez naturalizat suedez care vindea la Hong Kong cărţi cu conţinut compromţător despre lideri chinezi, a „dispărut” în Thailanda, după care a „reapărut” în detenţie în China.

În 2017, miliardarul Xiao Jianhua a „dispărut” subit de la un hotel din Hong Kong. În prezent, nu se ştie, în continuare, unde se află.

Asociaţia Safeguard Defenders a fost înfiinţată de către Peter Dahlin, un activist suedez, instalat odinioară la Beijing, în perioada 2009-2016, cu scopul de a forma apărători ai drepturilor omului.

El a fost reţinut timp de trei săptămâni cu privire la o atingere la adresa securtăţii naţionale, după care a fost expulzat.

În acest raport, ONG-ul se bazează pe propriile interviuri, documente oficiale chineze şi articole din presa chineză şi străină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite