Qatar - o ţară mică, capabilă de lucruri mari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Naţionale a Qatarului, care marchează anual, la 18 decembrie, ascensiunea la conducerea acestei ţări a şeicului Jassim bin Mohamed bin Thani, fondatorul statului, ambasadorul Saad Mohamed Al-Kobaisi a oferit o recepţie, la care cel mai important oficial român prezent la eveniment a fost Sorin Encuţescu, consilierul premierului.

Qatar este o monarhie absolută, care a fost condusă de familia Al Thani,  încă de la mijlocul secolului al 19-lea.

Înainte de descoperirea importantelor zăcăminte de petrol, Qatar era o zonă căutată îndeosebi de amatorii de perle şi utilă comerţului maritim.

A fost un protectorat britanic, până când şi-a câştigat independenţa, în anul 1971.

Ziua Naţională este aniversarea unificării şi independenţei Qatarului fiind sărbătorită anual  la 18 decembrie.

Aceasta a fost decisă la 21 iunie 2007, prin decretul  emirului moştenitor şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Practic, la 18 decembrie 1878, şeicul Jassim, fondatorul statului Qatar, a preluat paşnic puterea de la tatăl lui, şeicul Muhammad Bin Thani şi a condus ţara spre unitate.

18 decembrie este un memento, când se celebrează predecesorii care au pus capăt conflictelor tribale şi invaziilor străine. 

În prezent, Qatar se situează pe locul al treilea, în ierarhia statelor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, ceea ce a permis, în raport cu numărul de locuitori, ca venitul pe cetăţean să fie de peste 98.000 de dolari, anul trecut.

În traducere liberă, Qatar este astfel un stat cotat ca având cel mai înalt nivel de dezvoltare umană, din toată comunitatea arabă.

Cu miliarde de dolari investiţi în infrastructură, cu ţelul consolidării şi diversificării economiei naţionale, Qatarul îşi face, pe drept cuvânt, un titlu de glorie, din viitoarea găzduire, peste nouă ani, în anul 2022, a Cupei Mondiale la Fotbal.

Qatar are un buget de 4 miliarde dolari pentru a construi 12 stadioane, din care 9 vor fi noi şi 3 renovate.

Miza este ca toate aceste stadioane să aibă un climat adecvat derulării meciurilor de fotbal, deci maximum 27 de grade Celsius.

Asta în condiţiile când temperatura normală, în lunile de vară variază între 40 la 50 de grade Celsius.

Stadionul Al Shamal

image

Emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani, crede că ţara sa va organiza, cu succes, acest turneu şi a promis că toate lucrările necesare vor fi terminate la timp, punctând apoi, cu mândrie, un crez naţional:

O mulţime de oameni cred că suntem o ţară mică, dar putem realiza lucruri mari!

Ambasadorul Saad Mohamed Al-Kobaisi s-a dovedit o gazdă ospitalieră, fiind interesat şi de o continuare a reflectării priorităţilor ţării sale pe website-ul "Adevărul". Foto: Nelu S. 

Adevărata modalitate prin care statul Qatar şi-a sporit influenţa în lumea arabă este celebrul post de televiziune Al Jazeera devenit, mai ales în ultima vreme, un fel de monitor al mutaţiilor politice din ţările arabe, după primăvara în care nu puţini şefi de state au fost răsturnaţi de la putere.

Prezenţa cvasitotalităţii diplomaţilor arabi acreditaţi la Bucureşti, la recepţia prilejuită de aniversarea statului Qatar, a fost o recunoaştere de facto a influenţei nu doar financiare, impresionante, a autorităţilor de la Doha, ci şi a puterii dobândite de acestea pe plan mediatic, prin Al Jazeera.

O televiziune urmărită cu atenţie şi de cei care au alte opinii decât acelea exprimate de realizatorii emisiunilor postului menţionat.

Jurnalişti care şi-au asumat pariul de a deveni egalii americanilor de la CNN.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite