Proiectul Pegasus. De ce ar fi spionat India guvernul tibetan din exil. Dalai Lama, dificil de urmărit pentru că nu are un smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Guvernul indian ar fi spionat telefoanele mai multor consilieri ai liderului spiritual tibetan, pe fondul tensiunilor cu China, relatează The Guardian.

Dacă de obicei China spionează guvernul tibetan aflat în exil la Dharamsala, se pare că şi India, unde s-a refugiat acesta din 1959, ar fi făcut acest lucru prin intermediul programului spion creat de compania israeliană NSO.

Le Monde remarca într-o notă amuzantă că Dalai Lama însuşi nu a putut fi spionat întrucât el nu are un smartphone.

Un număr de circa 20 de activişti, politicieni şi lideri religioşi tibetani în exil se află pe lista numerelor de telefon selectate de serviciul de securitate indian, care a folosit aplicaţia de spionaj Pegasus, potrivit unei baze de date de 50.000 de numere consultată de Forbidden Stories şi Amnesty International, relatează publicaţia franceză.

Anumiţi apropiaţi ai lui Dalai Lama au fost selectaţi pentru prima dată pentru o posibilă supraveghere la sfârşitul lunii noiembrie 2017, când fostul preşedinte american Barack Obama s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan la New Delhi. Lobsang Sangay apare pe listă la mijlocul anului 2018, după ce a devenit preşedintele administraţiei tibetane în exil şi şi-a intensificat vizitele în India şi în străinătate.

Pe listă se află emisarul său din New Delhi, Tempa Tsering, secretarul său privat, Tenzin Taklha, consilierii săi, Tenzin Taklha şi Chhimey Rigzen, dar şi Samdhong Rinpoche, şeful trustului însărcinat cu supravegherea selecţiei succesorului liderului budist.

Ceilalţi sunt preşedintele guvernului din exil Lobsang Sangay, personalul unui alt lider spiritual budist Gyalwang Karmapa, alături de activişti şi clerici ai comunităţii tibetane în exil din India, scrie The Guardian.

Telefoanele acestora nu au fost disponibile pentru a fi expertizate, în schimb analiza tehnică a 10 telefoane de pe lista presupusă a fi fost selectată de guvernul indian a arătat urme de infiltrare cu ajutorul programului Pegasus.

Anumiţi apropiaţi ai lui Dalai Lama au fost selectaţi pentru prima dată pentru o posibilă supraveghere la sfârşitul lunii noiembrie 2017, când fostul preşedinte american Barack Obama, s-a întâlnit cu liderul spiritual tibetan la New Delhi. Lobsang Sangay apare pe listă la mijlocul anului 2018, după ce a devenit preşedintele administraţiei tibetane în exil şi şi-a intensificat vizitele în India şi în străinătate.

Ministrul indian al informaţiilor, Ashwini Vaishnaw, a declarat că afirmaţiile proiectului jurnalistic Pegasus cu privire la supravegherea indiană sunt o „încercare de a calomnia democraţia indiană şi instituţiile sale bine stabilite”. El a declarat în Parlament: „Prezenţa unui număr pe listă nu echivalează cu spionaj ... nu există nicio bază factuală care să sugereze că utilizarea datelor echivalează cu supravegherea”.

Agenţiile indiene de informaţii ar fi fost interesate de eforturile Chinei de  a se amesteca în afacerea succesiunii prin atragerea unor învăţaţi şi clerici budişti de partea sa pentru a susţine candidatul său. Iar asta în condiţiile în care situaţia are un impact important asupra relaţiei Indiei cu China.

"India vrea să se asigure că tibetanii nu încheie un acord cu chinezii care presupune întoarcerea Dalai Lama în Tibet”, a spus un fost membru al administraţiei tibetane, care a cerut să nu fie numit.

India ar putea avea de asemenea scopul să monitorizeze contactul informal continuu între oficialii chinezi şi liderii tibetani. Dalai Lama a dezvăluit acum doi ani că India s-a opus prin veto planurilor sale de a se întâlni cu Xi Jinping, când preşedintele chinez a vizitat India în 2014.

„Însuşi Dalai Lama a admis de mai multe ori că menţine legături cu conducerea chineză prin ,' vechi prieteni ' a spus fostul membru al guvernului tibetan. „India este foarte conştientă de acest lucru şi vor să se asigure că nu se fac tranzacţii fără ştirea sau participarea lor”.

Delhi susţine oficial negocierile privind statutul Tibetului, dar un raport recent al unui think tank indian a sugerat că agenţiile de informaţii ale ţării nu au susţinut întotdeauna „calea de mijloc” propusă de Dalai Lama, şi anume planul de rezolvare a disputei prin recunoaşterea suveranităţii chineze asupra Tibetului, dar acordând provinciei o autonomie semnificativă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite