Profesorul reputat dispărut fără urmă în China după ce a fost oprit pe un aeroport. Colegii se tem că va fi executat curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2017, Colegii săi de la universitate se tem că dacă e închis şi încă în viaţă el urmează a fi executat curând., un profesor de geografie, director al Universităţii Xinjiang, a dispărut fără urmă. Prietenii săi cred că acesta a fost condamnat la moarte în urma unui proces secret în care a fost acuzat de separatism de către autorităţile chineze, relatează BBC.

Colegii săi de la universitate se tem că dacă e închis şi încă în viaţă el urmează a fi executat curând.

Grupările pentru drepturile omului susţin că profesorul, un uigur musulman, este doar unul dintre mulţi alţi intelectuali uiguri persecutaţi în campania Chinei contra presupusei ameninţări teroriste venite din partea separatiştilor.

Michael Caster, cercetător, autorul cărţii „Republica Populară a Dispăruţilor”, a declarat pentru BBC că sute de profesionişti şi oameni din mediul academic ajung în taberele de reeducare şi că vizaţi sunt mai ales liderii şi intelectualii, care au o influenţă în comunitate şi asupra opiniei publice.

 „Asta e echivalentul unui genocid cultural”, spune el.

   

Tashpolat Tiyip a studiat geografia în provincia sa natală şi după un stagiu în Japonia s-a întors acasă şi a ajuns un stimat profesor de geografie la Universitatea Xinjiang, o instituţie chineză de stat.

Cu activitate intensă în cercurile academice internaţionale – el de alfel obţinând şi un titlu onorific de la 

Ecole Pratique des Hautes Etudes (Şcoala practică de studii superioare) din Franţa – el făcea parte dintr-o reţea internaţională bine închegată de cercetători din domeniul său.

Totodată era membru al Partidului Comunist Chinez . În 2010 a devenit preşedintele Universităţii Xinjiang, funcţie deţinută până la dispariţia sa.

Ce s-a întâmplat cu el?

Procedurile iniţiate împotriva lui au fost ţinute secrete: nu există documente oficiale despre cazul lui.

Prietenii povestesc că în 2017 voia să ajungă la o conferinţă în Europa unde urma să iniţieze un parteneriat cu o universitate din Germania. Însă a fost oprit la aeroportul din Beijing unde i s-a spus că trebuie să se întoarcă la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. De aici încolo nu se mai ştie ce s-a întâmplat cu el, spune o fostă colegă. 

De atunci n-a mai ajuns acasă, iar autorităţile i-au chemat la interogatorii pe prietenii şi rudele sale în legătură cu acuzaţii de corupţie la adresa lui. 

Într-un final, familia a aflat că a fost condamnat pentru separatism şi a primit pedeapsa cu moartea. China n-a confirmat însă niciodată aceste informaţii. Colega care a oferit aceste detalii presei lucrează ca cercetător în SUA şi face parte ea însăşi din comunitatea de uiguri musulmani din Xinjiang.

Ea povesteşte de atmosfera de teroare care domneşte în provincia sa natală unde toţi se simt urmăriţi.

„Peste tot pluteşte frica – oamenii îmi spun că dorm îmbrăcaţi, întrucât oricând ar putea veni cineva noaptea să-i ia de acasă. Un prieten mi-a vorbit despre războiul fricii dus de China. Iar de atunci a dispărut şi el”. 

Unde se află Tashpolat Tiyip?

Experţii ONU şi grupările pentru drepturile omului susţin că circa un milion de uiguri şi alţi musulmani şi minorităţi sunt ţinuţi prizonieri în taberele de reeducare. China nu neagă cifrele, dar spune că oferă educaţie deţinuţilor pentru a împiedica acţiunile separatiste şi teroriste şi a facilita astfel integrarea mai bună în societatea chineză.

Prietenii profesorului spun însă că nu pot comunica decât codat cu apropiaţii din provincia monitorizată de teamă că ar putea atrage atenţia autorităţilor. Unii oameni au fost reţinuţi doar pentru că îşi instalaseră WhatsApp pe telefoane.

„Nu-i putem rosti numele. Întrebăm cum se simte pacientul, dacă a primit un diagnostic sau dacă a ieşit din spital. Doar aşa rudele ne pot spune câte ceva”, povesteşte fosta colegă a profesorului.

Rudele lui Tiyip cred că acesta este în viaţă. Ele au auzit că el şi alţi profesori condamnaţi pentru separatism sunt daţi ca exemplu în centrele de detenţie pentru a induce frică.

Michael Caster cercetător al persecuţiilor chineze spune că sistemul judiciar secret în care dispar oamenii este unul tipic: „Asta e definiţia standard a dispariţiei forţate: statul chinez nu vrea să se ştie nimic despre el  şi locul detenţiei sale”.

Încă de când a dispărut susţinătorii profesorului  au încercat să atragă atenţia asupra cazului. Aceştia cred că profesorului  i s-a acordat o perioadă de doi ani până la execuţie, care se aproprie de sfârşit.

La începutul lunii Asociaţia Americană a Geografilor  a cerut eliberarea sa într-o scrisoare semnată de peste 1.300 de profesori şi cercetători din întreaga lume.

„Arestarea, detenţia şi condamnarea la moarte a lui Tashpolat Tiyip este o ameninţare catastrofală la adresa libertăţii ştiinţifice şi intelectuale în China şi în toată lumea”, spune un reprezentat al asociaţiei.

Amnesti Internaţional a descris procesul ca „secret şi vădit injust” şi a cerut să se acţioneze urgent pentru a determina China să-l elibereze.

Anul trecut, organizaţia pentru libertatea de expresie şi drepturile omului Pen America a condamnat detenţia profesorului şi a unor scriitori uiguri ca „ o revoltătoare abatere de la lege şi o dovadă clară a proporţiilor opresiunii vieţii intelectuale a uigurilor pe care China o prezintă ca împiedicare a separatismului”.

„Faptul că unii dintre cei mai cunoscuţi intelectuali uiguri au dispărut pentru ca luni mai târziu să aflăm că au fost condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă spune totul despre situaţia libertăţii de exprimare în provincia Xinjiang”, a spus unul dintre directorii de programe ai organizaţiei americane

Printre cei care au mai dispărut în aceleaşi condiţii se află reputatul economist Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă în 2014, după ce a criticat politicile Beijingului referitoare la uiguri şi s-a exprimat cu privire la rolul guvernului în confruntările violente între uiguri şi chinezii han, respectiv antropologul 

Rahile Dawut, lăudată de autorităţile chineze pentru activitatea sa academică, care a dispărut tot în 2017. Nimeni n-a reuşit să afle pentru ce a fost condamnată sau ce s-a întâmplat cu ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite