Priorităţile de politică externă ale Chinei pe 2019. Mesaj ameninţător pentru Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Chine, Xi Jinping
Preşedintele Chine, Xi Jinping

În anul 2019, diplomaţia chineză se va concentra asupra promovării iniţiativei integraţioniste „Noul Drum al Mătăsii“, susţinând procesele de globalizare şi edificarea comunităţii globale a unui singur destin, a declarat preşedinte Chinei, Xi Jinping, într-un mesaj adresat naţiunii la sfârşit de an.

Şeful statului chinez a confirmat că principiile fundamentale ale politici externe a Chinei vor porni de la disponibilitatea pentru un dialog deschis cu toţi partenerii, pe de o parte, şi de la susţinere fermă a principiilor sale, pe de altă parte.

“În pofida tuturor schimbărilor pe plan internaţional, China nu va renunţa la convingerea şi determinarea fermă în ceea ce priveşte apărarea suveranităţii de stat şi asigurarea securităţii, nu va renunţa la principiile binelui şi apărării sincere a păcii în întreaga lume, în promovarea dezvoltării universale”, a menţionat Xi Jinping. Acesta a subliniat că anume deschiderea spre lumea din afară rămâne un laitmotiv al diplomaţiei chineze.

“Întreaga lume a observat accelerarea paşilor Chinei pe calea reformelor şi deschiderii, menţionând hotărârea fermă şi încrezătoare a poporului chinez faţă de înfăptuire a reformelor şi extindere a relaţiilor externe. Paşii noştri de reformare nu se opresc aici, uşile noastre se deschid tot mai larg pentru lumea din afară”, a spus preşedintele chinez.

Despre agenda politicii externe a Chinei în anul 2019 preşedintele Chinei a vorbit mai devreme şi la reuniunea de la finele anului a Consiliului Popular Politic Consultativ al Chinei, în cadrul căreia şeful statului a confirmat principiile fundamentale ale diplomaţiei chineze.

Observatorii sunt convinşi că în anul 2019 diplomaţia chineză va deveni mult mai activă. În acest scop au fost adoptate anumite modificări ai legislaţiei: ideea edificării unei societăţii globale a unui singur destin a fost introdusă pe 11 martie în Constituţie. Cel mai important eveniment al următorului an va deveni forumul „Noul Drum al Mătăsii”, care va avea loc în aprilie, urmând să aibă ca invitat pe Vladimir Putin.

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut popoulaţiei din Taiwan să accepte că "trebuie şi va fi" reunit cu China. El a reiterat apelul Beijingului la o unificare paşnică pe principiul o ţară - două sisteme.

De asemenea, el a avertizat că China îşi rezervă dreptul de a face uz de forţă.

În timp ce Taiwanul se autoguvernează şi este independent de facto, nu şi-a declarat niciodată independenţa faţă de China, iar Beijingul consideră insula ca fiind o provincie separatistă.

Preşedintele Xi a declarat că ambele părţi aparţin aceleiaşi familii chineze şi că independenţa Taiwanului este "un curent advers din istorie şi o situaţie fără ieşire".

Poporul taiwanez "trebuie să înţeleagă că independenţa va aduce doar greutăţi", a spus Xi Jinping, adăugând că Beijingul nu va tolera nicio activitate care promovează independenţa Taiwanului.

De asemenea a subliniat că relaţiile cu Taiwanul sunt "parte a politicii interne a Chinei" şi că "amestecul străin este intolerabil".

Beijingul "îşi rezervă opţiunea de a lua toate măsurile necesare" împotriva forţelor externe care intervin asupra unei reunificări paşnice şi în acţiunile sepratiste din Taiwan, a menţionat liderul chinez.

Cu o zi înainte, preşedintee Taiwanului Tsai Ing-wen a declarat că Beijingul ar trebui să accepte existenţa Taiwanului şi să utilizeze mijloace paşnice pentru soluţionarea divergenţelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite