Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, aşteptat la Phenian pentru un nou summit între cele două Corei

Preşedintele
sud-coreean Moon Jae-in, aşteptat la Phenian pentru un nou summit între cele
două Corei

Kim Jong-un şi Moon Jae-in FOTO EPA-EFE

Noul summit dintre cele două Corei va fi un test decisiv pentru o nouă întâlnire pe care Kim i-a propus-o recent preşedintelui american, Donald Trump, oferind indicii privind seriozitatea liderului de la Phenian în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord, angajament asumat în prima întâlnire cu Trump, din iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Donald Trump i-a cerut lui Moon să fie „negociator-şef” între el şi Kim, potrivit unor consilieri ai preşedintelui sud-coreean, după ce Trump a anulat o vizită la Phenian a secretarului de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul vrea să vadă semne clare în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord înainte de a fi de acord cu un obiectiv-cheie al Phenianului, privind declararea sfârşitului războiului coreean.

„Aş vrea să port un dialog sincer cu liderul Kim ca să găsim un punct de legătură între cererile Statelor Unite privind denuclearizarea şi cererile Coreei de Nord privind încheierea ostilităţilor şi garantarea securităţii“, a declarat Moon, luni, conform Reuters.

Ziarul Coreei de Nord, Rodong Sinmun, a scris, marţi, că „responsabilitatea cade pe Statele Unite” pentru discuţiile întârziate despre denuclearizare.

Moon, care s-a întâlnit cu Kim în două rânduri anul acesta, a jucat rolul crucial de intermediar în organizarea unui summit istoric între nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump, în iunie, la Singapore.

Autorităţile nord-coreene au denunţat metode de „gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea lor unilaterală, fără să facă concesii etapă cu etapă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: