Preşedintele Xi Jinping, către soldaţii chinezi: „Minţile şi eforturile voastre trebuie să se concentreze asupra unui singur lucru: pregătirea pentru război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping, preşedintele Chinei, FOTO Getty Images
Xi Jinping, preşedintele Chinei, FOTO Getty Images

În timpul unei vizite la o bază militară din provincia Guangdong, preşedintele chinez, Xi Jinping, a îndemnat trupele strânse să-i asculte discursul să-şi concentreze toată energia pentru pregătirea unui potenţial război, conform agenţiei de ştiri Xinhua.

Conform informaţiilor publicate de agenţia de ştiri chineză, Xi Jinping le-a mai spus soldaţilor „să fie permanent într-o stare ridicată de alertă”, cerându-le să fie „complet loiali, complet puri şi complet demni de încredere”. 

Discursul a fost ţinut, marţi, în timpul unei vizite în cadrul căreia Xi Jinping participă la mai multe evenimente dedicate sărbătorii a patruzeci de ani de la înfiinţarea Zonei Economice Speciale Shenzhen. Fondat cu scopul de a atrage capital străin pe teritoriul chinez, arajamentul economic a jucat un rol central în spectaculoasă creştere economică a Chinei în ultimele decenii. 

Vizitarea trupelor militare şi discursul ţinut de Xi Jinping vin în contextul în care tensiunile dintre China şi Statele Unite continuă să fie la un nivel deosebit de ridicat. Dincolo de recentele confruntări de natura economică promovate de administraţia Trump, cele două state mai au cel puţin două alte surse grave de neînţelegeri: problema Taiwanului şi diviziunile create între Washington şi Beijing de pandemie. 

Casa Albă a notificat, luni, Congresul american că va duce la capăt planul de a vinde Taiwanului trei sisteme de armament avansat, conform presei americane. Răspunsul Beijingului nu s-a lăsat aşteptat, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe chinez cerând Statelor Unite „anularea imediată a oricăror vânzări de armament către Taiwan” şi sfârşirea de urgenţă a tuturor legăturilor militare dintre Washington şi Taipei. Chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist, Beijing insistă să insula este o partă integrală a teritoriului chinez, Xi Jinping refuzând în mai multe instanţe şi excludă complet utilizarea forţei militare pentru a o recaptura. În ciuda poziţiei Chinei asupra problemei, relaţiile dintre Statele Unite şi Taiwan au devenit tot mai apropiate în timpul mandatului lui Donald Trump.

În august, vizita unui oficial de rang înalt din departamentul american al Sănătăţii în Taiwan pentru a discuta cu oficialii de la Taipei problema pandemiei a fost văzută drept de analişti o mişcare diplomatică atent aleasă pentru a transmite un mesaj Chinei cu privire la responsabilitate covârşitoare pe care aceasta o are, conform Washingtonului, în declanşarea pandemiei. Răspunzând acestei provocări, Beijingul şi-a intensificat exerciţiile militare în aproape de Taiwan - aproape 40 de avioane de război ale Chinei au trecut linia mediană dintre coasta chineză şi Taiwan la mijlocul lunii septembrie, relatează CNN

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite