Preşedintele Xi Jinping cere armatei să fie pregătită de luptă. China ar putea invada Taiwanul în şase ani, susţine comandantul forţelor SUA din Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, trece în revistă armata
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, trece în revistă armata

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut ca armata ţării să fie în permanenţă pregătită să răspundă „instabilităţilor“ şi „incertitudinilor“.  Comandantul forţelor americane din Pacific , amiralul Philip Davidson, spune că China ar putea invada Taiwanul în următorii şase ani pentru a-şi atinge scopul declarat de a înlocui Statele Unite ca putere militară în Oceanul Pacific.

Toate forţele armate trebuie „să fie pregătite întotdeauna să răspundă tuturor genurilor de situaţii complexe şi dificile“, a afirmat Xi marţi, la o întrunire cu delegaţia armatei la Congresul Naţional al Poporului, sesiunea parlamentară anuală.

Dezvoltarea armatei trebuie să se axeze pe „pregătirea de luptă“, a indicat preşedintele chinez, potrivit agenţiei Xinhua.

Noul plan cincinal pe anii 2021-2025 oferă un bun punct de plecare pentru întărirea apărării naţionale şi a armatei, a mai afirmat Xi. 

Vineri, la finalul sesiunii sale de o săptămână, congresul va aproba un plan de dezvoltare, precum şi o creştere puternică cu 6,8% a cheltuielilor militare pentru anul în curs.

Xi a mai spus că planul vizează accelerarea construirii unei 'descurajării strategice de înalt calibru' şi că armata chineză trebuie 'să apere cu hotărâre suveranitatea, securitatea naţionale şi interesele de dezvoltare' ale ţării.

Xi Jinping, care este şi liderul partidului comunist şi preşedintele comisiei militare, a mai spus că dezvoltarea armatei trebuie să fie impulsionată de inovaţie şi că sunt necesare eforturi suplimentare pentru inovaţie independentă în ştiinţă şi tehnologie.

Modernizarea şi extinderea armatei chineze au loc în contextul tensiunilor în creştere cu Statele Unite şi Taiwan, al incidentelor la graniţa cu India şi al disputelor cu privire la insulele din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est

China ar putea invada Taiwanul în următorii şase ani pentru a-şi atinge scopul declarat de a înlocui Statele Unite ca putere militară în Oceanul Pacific, a estimat marţi comandantul forţelor americane din regiune, amiralul Philip Davidson, informează AFP.

"Mă tem că îşi accelerează planul de a înlocui SUA (...) până în 2050", a declarat şeful comandamentului militar indo-pacific (Indopacom) în faţa unei comisii a Senatului american. "Mă tem că vor să îşi atingă obiectivul mai devreme decât era prevăzut".

"Este clar că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea este evidentă în următorul deceniu, de fapt în următorii şase ani", adică până în 2027, a adăugat amiralul.

SUA au întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul drept singurul reprezentant oficial al Chinei, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului şi primul său furnizor de arme.

China consideră Taiwanul o provincie chineză, pe care ameninţă să o ia înapoi cu forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei sau a unei intervenţii străine.

După ce a recâştigat controlul asupra Hong Kongului cu forţa, Beijingul şi-a înmulţit avertismentele la adresa Taiwanului prin demonstraţii de forţă şi încercări de a împiedica navigaţia în Strâmtoarea Taiwan care separă cele două teritorii.

China, care are ambiţii teritoriale şi în Marea Chinei de Sud (faţă de Vietnam şi Filipine în special), în Marea Chinei de Est (insulele Senkaku controlate de Japonia), precum şi în regiunea himalayană împotriva Indiei, constitue o ameninţare inclusiv pentru insula americană Guam din Pacific, a subliniat amiralul Davidson.

"Astăzi Guamul constitue este o ţintă" a avertizat el, amintind că armata chineză a lansat anul trecut o înregistrare video "promoţională" în care pot fi văzuţi piloţi chinezi care atacă o bază militară de pe o insulă situată la o distanţă de 2.500 km est de Filipine.

Amiralul Philip Davidson a cerut senatorilor să aprobe instalarea în Guam a unei baterii antirachetă Aegis Ashore de ultimă generaţie capabilă să intercepteze în zbor cele mai eficiente rachete din China.

Guamul "trebuie apărat şi trebuie să fie pregătit pentru ameninţările care vor veni, pentru că este clar pentru mine că Guamul nu mai este doar un loc în care credem că putem lupta", a adăugat el. "Va trebui să ne luptăm pentru el", a subliniat Davidson.

Pe lângă alte trei sisteme de apărare antirachetă Aegis destinate Australiei şi Japoniei, amiralul Davidson a solicitat aleşilor americani să prevadă pentru bugetul militar pe 2022 armament ofensiv, astfel încât China să înţeleagă că ceea ce încearcă să facă are un cost prea mare şi să o determine să se îndoiască de şansele sale de reuşită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite