Preşedintele Turkmenistanului este dat mort. Tăcere la Aşgabat

Preşedintele Turkmenistanului este dat mort. Tăcere la Aşgabat

Gurbangulî Berdîmuhamedov arătându-şi măiestria la un concurs ecvestru FOTO Arhivă

Preşedintele Turkmenistanului Gurbangulî Berdîmuhamedov a murit sâmbătă, la vârsta de 62 de ani, scrie presa rusă, citând surse locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gurbangulî Berdîmuhamedov, al doilea preşedinte al Turkmenistanului post-sovietic, a murit în timp ce se afla în concediu, relatează lenta.ru.

Potrivit canalului de YouTube „Turkmenistanul liber“, Berdîmuhamedov a decedat din cauza unei insuficienţe renale acute.

Informaţia nu este confirmată oficial, dar surse din serviciile secrete şi mediile de afaceri o prezintă drept veridică.

„Când am întrebat dacă este adevărat, au răspuns că există oameni informaţi din serviciile speciale care transmit că aşa e, că s-a întâmplat după ce a intrat în concediu»“, spune Aslan Rubaev, directorul Centrului de monitorizare a problemelor eurasiatice, citat de postul de radio „Govorit Moskva“. Rubaev se referă la oameni de afaceri de la Aşgabat.

Potrivit canalului de Telegram ElMurit, specializat în ştiri în arabă, Berdîmuhamedov se afla în concediu din 15 iulie.

Sosit la putere în decembrie 2006, Gurbangulî Berdîmuhamedov s-a remarcat prin felul în care şi-a construit cultul personalităţii. Şi-a atribuit titulatura de „Arkadag („Patron protector“) şi şi-a făcut o imagine de om priceput la toate, participând la curse de cai, scriind poezii, interpretând cântece naţionale sau demarând proiecte faraonice. În 2017, el şi-a acordat pentru a doua oară titlul de „Erou al Turkmenistanului“. Mai multe ONG-uri internaţionale, între care Human Rights Watch,  afirmă că el a instaurat un regim dictatorial. Fiul său Serdar, născut în 1981, este considerat drept un potenţial succesor. Serdar Berdîmuhamedov este parlamentar şi viceguvernatorul provinciei Ahal.

Turkmenistanul, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, este una dintre cele mai izolate ţări din lume, având accesul la internet şi la presă drastic controlat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: