Preşedintele turc îl înlocuieşte pe ministrul de finanţe pe fondul deprecierii lirei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Preşedintele turc l-a înlocuit pe ministrul Finanţelor şi Trezoreriei
Foto: EPA-EFE / Preşedintele turc l-a înlocuit pe ministrul Finanţelor şi Trezoreriei

Tayyip Erdogan l-a numit ca ministru de finanţe pe Nureddin Nebati, care deţinea funcţia de şef adjunct al departamentului.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan l-a înlocuit pe ministrul Finanţelor şi Trezoreriei pe fondul  scăderii record a cursului de schimb al lirei turceşti. Decretul corespunzător a fost publicat în noaptea de miercuri spre joi în Monitorul Oficial al Guvernului, Gazeta Resmi.

În locul lui Lutfi Elvan, care, conform decretului, şi-a depus demisia, şeful statului l-a numit în funcţia de ministru al Finanţelor pe Nureddin Nebati, care deţinea până la acest moment funcţia de şef adjunct al departamentului.
De la începutul anului, moneda turcească s-a devalorizat cu 70%, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari scăderi ale valorii sale din ultimii ani.

În ianuarie 2021, pentru un dolar SUA se obţineau  aproximativ 7,3 lire turceşti; săptămâna trecută, lira a depăşit bariera de 13 lire per dolar, stabilind un record istoric în ceea ce priveşte deprecierea sa.

Miercuri moneda turcească a urcat până la nivelul de 13,88 lire pentru un dolar SUA. După ce Banca Centrală a  făcut anunţul că va interveni pe piaţă, lira a recâştigat puţin din valoare faţă de dolar, tranzacţionându-se la un nivel de 12,7 lire turceşti pentru o unitate din moneda americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite