Preşedintele Rohani spune că iranienii au respins extremismul prin realegerea sa

Preşedintele Rohani spune că iranienii au respins extremismul prin realegerea sa

Hassan Rohani, foto EPA

Preşedintele Hassan Rohani a declarat, sâmbătă după-amiază, că realegerea sa demonstrează că iranienii resping în continuare extremismul şi vor mai multe legături cu lumea occidentală, după ce a reuşit să obţină o victorie categorică în faţa clericului conservator Ebrahim Raisi, transmite BBC.

De asemenea, preşedintele moderat a reuşit să evite organizarea unui al doilea tur, după ce a strâns 23,5 milioane de voturi, adică aproximativ 57% din totalitatea voturilor exprimate în Iran. În acest sens, este vorba de o victorie covârşitoare pentru platforma reformistă a preşedintelui Rohani în faţa clericilor islamici care l-au susţinut pe Raisi.
 
Pentru Rohani, realegerea sa cu un avans considerabil înseamnă un mandat puternic pentru a duce la capăt reformele promise şi pentru a relansa economia Republicii Islamice Iran.
 
„Naţiunea iraniană a ales calea interacţiunii cu lumea, o cale care este departe de extremism şi violenţă. Alegerile s-au terminat acum. Eu sunt preşedintele naţiunii şi am nevoie de spirjin din partea fiecărui iranian, chiar şi a celor care mi s-au opus mie şi politicilor mele”, a declarat preşedintele într-o intervenţie la televiziunea de stat iraniană.
 
Conservatorul Ebrahim Raisi a strâns de partea sa 15,8 milioane de sufragii, iar victoria actualului preşedinte este crucială pentru continuarea reformelor de la Teheran.

O campanie efervescentă
Aceste alegeri prezidenţiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran. Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate şi „ziduri care despart bărbaţii de femei”.
 
Însă, clericul conservator l-a acuzat de propagarea unor minciuni şi de incompetenţă pe Rohani, învinuindu-l pentru şomajul ridicat din Iran. Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran. Analiştii şi-au exprimat prudenţa cu privire la reformele pe care le-ar putea aduce Rohani, având în vedere influenţa puternică a clericilor conservatori în Iran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: