Preşedintele Kazahstanului: „Misiunea s-a încheiat cu succes. Forţele OTSC vor începe să se retragă din ţară în termen de două zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE / Militari ruşi trimişi în Kazahstan pentru a participa la operaţiunea de pace
FOTO: EPA-EFE / Militari ruşi trimişi în Kazahstan pentru a participa la operaţiunea de pace

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat marţi că trupele din cadrul alianţei militare post-sovietice Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), desfăşurate în ţară pe fondul protestelor violente care au afectat republica din Asia Centrală săptămâna trecută, vor începe să se retragă în termen de două zile, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Tokaev, a declarat luni că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Grupuri de combatanţi înarmaţi, care aşteptau momentul, au intrat în acţiune. Obiectivul lor principal s-a manifestat clar. Este vorba de o tentativă de lovitură de stat”, a indicat Tokaev în cursul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii de stat ai ţărilor membre din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), între care şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Trupele din cadrul Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC pe care Tokaev le-a chemat în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî, se vor retrage „în curând”, a adăugat el.

„Principala misiune a forţelor de pacificare ale OTSC s-a încheiat cu succes. În două zile va începe retragerea graduală a unităţilor. Procesul nu va dura mai mult de 10 zile”, a transmis Tokaev Parlamentului kazah, prin videoconferinţă, din palatul prezidenţial Akorda

Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC, alianţă militară din care fac parte Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Belarus a trimis forţe colective de menţinere a păcii în Kazahstan, pe fondul revoltelor violente ce au cuprins ţara, după ce preşedintele ţării Kasîm-Jomart Tokaev a cerut ajutorul organizaţiei. Aproximativ 2.030 de militari din cadrul Forţei colective de menţinere a păcii a OTSC au fost desfăşuraţi, potrivit AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite