Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev demisionează după 30 de ani la putere

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev demisionează după 30 de ani
la putere

Nursultan Nazarbaev, pe un afiş electoral FOTO Arhivă

Preşedintele Kazahstanului, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a demisionat după trei decenii în fruntea ţării. Rămâne însă în culisele puterii.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vârstă de 78 de ani, Nursultan Nazarbaev a anunţat marţi că se retrage de la preşedinţia Kazahstanului.

„Am luat o decizie, care nu a fost uşoară pentru mine, de a-mi prezenta demisia ca preşedinte“, a afirmat fostul lider comunist într-un discurs către naţiune.

El l-a desemnat interimar pe Kassim-Jmart Tokaev, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului kazah.

Tokaev va asigura interimatul până la finalul mandatului în exerciţiu, adică până în primăvara anului viitor.

Preşedintele demisionar kazah rămâne însă în culisele puterii. El a precizat că va continua în funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate, precum şi în cea de lider al partidului Nur Otan, majoritar în Parlamentul kazah.

Nursultan Nazarbaev a fost primul preşedinte al Republicii Kazahstan. El a preluat puterea la 24 aprilie 1990, ca lider al Partidului Comunist Kazah. A fost reales fără niciun obstacol în patru rânduri la preşedinţie. La ultimul scrutin, în aprilie 2015, a câştigat cu 97,7 din voturi. OSCE a criticat aceste alegeri, denunţând existenţa unor atingeri la libertatea de exprimare şi lipsa opţiunilor.

Acuzat de autoritarism şi corupţie, Nazarbaev lasă o moştenire controversată. Într-un clasament al dictatorilor din lume, ocupă primul loc. În plus, familia sa a fost vizată de o serie de anchete în Occident în cazuri de spălare de bani şi asasinate.  Aceste anchete nu s-au încheiat cu condamnări din rândul membrilor familiei Nazarbaev. Potrivit detractorilor săi, ar fi transferat cel puţin un miliard de dolari din vânzări de petrol în conturi din străinătate ale familiei sale.

Strategii săi l-au prezentat drept un modernizator. În decembrie 2012, a aprobat o strategie naţională pe termen lung, numită „Kazahstan 2050“. Tot în 2012, a primit titlul de „Omul anului“ în ţara sa.  Are trei fete, toate implicate în politică şi afaceri.

Kassim-Jmart Tokaev, în vârstă de 65 de ani, a fost premier şi preşedinte al Federaţiei de Tenis de Masă din Kazahstan. Pe lângă limba maternă, vorbeşte fluent rusa, chineza şi engleza. El preia conducerea într-o ţară bogată în resurse naturale, dar care se confruntă cu o nemulţumire socială în creştere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: