Preşedintele Indoneziei propune în mod oficial mutarea capitalei ţării pe insula Borneo

Preşedintele Indoneziei propune în mod oficial mutarea capitalei ţării pe insula Borneo

Aglomeratie in Jakarta FOTO EPA-EFE

Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a propus în mod oficial parlamentului ţării un plan care presupune mutarea capitalei de la Jakarta, la Kalimantan, partea indoneziană a insulei Borneo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Widodo a făcut această prpunere în timpul discursului despre starea naţiunii, din parlament, cu o zi înainte de aniversarea a 74 de ani de la independenţa ţării.

„Aşadar, vă cer persmisiunea de a muta capitala noastră naţională în Kalimantan”, a spus Widodo, care-şi va depune jurământul pentru cel de-al doilea mandat în octombrie, după ce a câştigat scrutinul prezidenţial din aprilie.

„O capitală nu este numai un simbol al identităţii naţionale, ci şi o reprezentare a progresului unei naţiuni. Această măsură este pentru realizarea egalităţii şi echităţii economice”, a spus el, fără să menţioneze oraşul exact care ar trebui să devină noua capitală.

Ideea mutării capitalei de la Jakarta a fost vehiculată de mai multe ori, încă din 1945, când Indonezia şi-a câştigat independenţa. În 2016, un sondaj a arătat că Jakarta are cel mai prost trafic rutier din lume. Miniştrii sunt adeseori escortaţi de un convoi al poliţiei pentru a ajunge la timp la întâlniri.

Potrivit Tom Tom Traffic Index din 2018, citat de Bloomberg, şoferii din Jakarta (Indonezia) au întârzieri în trafic de 95%, mai puţin chiar decât cei din  Bucuresti cărora le ia cu 98% mai mult să ajungă destinaţie decât în mod normal, din cauza traficului aglomerat. 
 
Ministrul de planificare al ţării spune că ambuteiajele din Jakarta costă anual economia indoneziană 100 de trilioane de rupii, echivalentul a 6,8 miliarde de dolari.
 
În plus, Jakarta este unul dintre oraşele din lume care se scufundă. Cercetătorii spun că zone mari din oraş ar putea ajunge să fie înghiţite de ape până în 2050. Nordul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 metri în 10 ani şi continuă să se scufunde cu 1-15 cm anual.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: