Xi Jinping îndeamnă la o ordine mondială mai dreaptă la Forumul economic Boao pentru Asia: „Lumea vrea justiţie, nu hegemonie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi, la Forumul anual Boao pentru Asia, la respingerea structurilor de putere hegemonice în guvernarea globală, în contextul tensiunilor crescânde dintre Washington şi Beijing asupra unei plaje tot mai largi de subiecte de la abuzuri ale drepturilor omului la influenţa economică, relatează Reuters.

Vorbind la Forumul anual Boao pentru Asia, găzduit de China în provincia Hainan, Xi a criticat eforturile unor ţări de a „construi bariere” şi de a se „decupla” - eforturi îndreptate contra altor ţări şi care nu sunt în beneficiul niciuneia.

„Lumea vrea justiţie, nu hegemonie. O ţară mare ar trebui să o dovedească prin asumarea unor responsabilităţi mai mari”, a observat Xi.

Preşedintele chinez nu a numit nicio ţară anume în comentariile sale, însă în ultima vreme oficialii chinezi au denunţat public „hegemonia” SUA în criticile aduse proiecţiei puterii Washington-ului în ariile comerţului şi geopoliticii.

Vineri, preşedintele SUA, Joe Biden s-a întâlnit cu premierul japonez Yoshihide Suga, cei doi lideri exprimându-şi preocupările comune privind situaţia drepturilor omului din Hong Kong şi regiunea Xinjiang. Washington-ul acuză China de genocid asupra musulmanilor uiguri.

Biden a indicat o cooperare economică cu Japonia cu excluderea Chinei în arii precum tehnologia 5G, inteligenţa artificială, computaţia cuantică, genomică şi lanţuri de aprovizionare a semiconductorilor.

În timp ce administraţia Biden cooptează aliaţi democratici pentru a-şi înăspri poziţia faţă de China, Beijingul caută întărirea legăturilor cu partenerii autocraţi şi vecinii dependenţi economic din sud-estul Asiei.

Vorbitorii chinezi la Forumul Boao, contrapartea chineză la Forumul economic de la Davos, şi-au reiterat angajamentul Beijingului în privinţa comerţului liber global.

„Cea mai însemnată experienţă de la accederea Chinei la Organizaţia Comerţului Mondial, acum 20 de ani, este faptul că nu ne temem de competiţie”, a spus Long Yongtu, fostul negociator al Chinei în 2001, când ţara a devenit membru al Organizaţiei.

Totuşi China şi SUA şi-au descoperit un interes comun în combaterea schimbărilor climatice după ce discuţiile bilaterale privind lupta împotriva emisiilor cu efect de seră au eşuat în administraţia precedentă.

Săptămâna trecută, delegatul american pentru climă John Kerry s-a întâlnit la Shanghai cu omologul său chinez în prima vizită la nivel înalt în China a unui oficial din administraţia Biden.

Părţile au convenit asupra unor acţiuni concrete „în anii 2020” în vederea reducerii emisiilor cu efect de seră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite