Preşedintele chinez Xi Jinping, acuzat de trafic ilegal de fildeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când preşedintele Chinei Xi Jingping şi anturajul său de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri au sosit în Tanzania, în martie 2013, s-au promovat, oficial, legăturile economice dintre cele două ţări. Însă, potrivit unui raport al unei agenţii de mediu, membrii delegaţiei chineze s-au folosit de ocazie pentru a procura ilegal fildeş, notează „New York Times“.

Potrivit unui raport al „Environmental Investigation Agency“, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul la Londra, membri delegaţiei chineze s-au folosit de vizita preşedintelui Xi Jinping din 2013 ca de o oportunitate de a procura fildeş ilegal, preţul local fiind de 318 dolari pentru 500 de grame. Cu două săptămâni înainte de sosirea preşedintelui chinez în Tanzania, cumpărătorii chinezi au achiziţionat mii de kilograme de fildeş care „mai târziu au fost trimise în China în genţi diplomatice puse în avionul prezidenţial“, potrivit raportului care a fost făcut public miercuri.

Oficiali chinezi de rang înalt implicaţi în traficul de fildeş

Guvernul chinez a încercat să se prezinte ca un stat responsabil, foarte serios în privinţa abolirii corupţiei şi în supunerea faţă de legile internaţionale, scrie „New York Times“. Însă raportul „Punct de Dispariţiei: Criminalitate, Corupţie şi Devastare în cazul elefanţilor din Tanzania („Vanishing Point: Criminality, Corruption and the Devastation of Tanzania’s Elephants“) detaliază cum diplomaţii chinezi şi personalul militar au colaborat cu oficialii tanzanieni, dar şi cu sindicate ale crimei chineze pentru a trimite, ilegal, fildeş, decimând astfel elefanţii tanzanieni.

„Tanzania este cea mai mare sursă de fildeş braconat din lume, iar China este cel mai mare importator ilegal de fildeş“, se arată într-un comunicat al companiei de mediu.

În ultimii patru ani, Tanzania a pierdut mai mulţi elefanţi decât orice altă ţară, doar în 2013 numărul estimat al elefanţilor morţi fiind de 10.000, potrivit organizaţiei. Populaţia de elefanţi din Rezervaţia Selous Game din Tanzania, cu o întindere mai mare decât Elveţia, a scăzut cu 67% între 2009 şi 20013, la doar 13.000 de exemplare.

Grupurile de mediu internaţionale acuză de multă vreme Beijingul că a închis ochii la rolul major al ţării în comerţul ilegal de fildeş. Guvernul chinez a făcut campanie pentru a permite comerţul local cu fildeş, susţinând că astfel va scădea braconajul şi turmele de elefanţi vor fi protejate. Însă, fildeşul ilegal a inundat pieţele chineze, unde este transformat în bijuterii sau sculpturi religioase pentru colecţionarii bogaţi. Preţul fildeşului în China s-a triplat în ultimii patru ani, potrivit unui raport publicat în iunie de organizaţia „Salvaţi elefanţii“.

Reţea criminală care îl implică şi pe preşedintele Tanzaniei

Măcelul elefanţilor africani a crescut pe măsură ce a crescut şi influenţa Chinei în continent, iar un raport al Societăţii de Protejare a Elefanţilor din Tanzania spune că relaţiile dintre cele două ţări „alimentează uciderea elefanţilor“.

„La rădăcina dezastrului elefanţilor din Tanzania se află un amestec toxic de eşecuri guvernamentale, de corupţie şi de criminalitate“, se arată în raportul  „Environmental Investigation Agency“.

Pădurarii informează despre localizarea şi traiectoria turmelor. Ofiţerii de poliţie închiriază arme şi transportă fildeşurile. Ofiţeri de la Autoritatea de Profit din Tanzania permit transportul containerelor pline de fildeş şi scoaterea lor prin porturile ţării, se arată în raport. Anul acesta, 21 de pădurari au fost concediaţi pentru că au colaborat cu braconierii. Totul a ieşit la iveală după o investigaţie făcută de Ministerul  Resurselor Naturale şi al Turismului.

Organizaţia a urmat mita şi înţelegerile privind traficul de fildeş până la politicienii din partidul de guvernământ al Tanzaniei, conduşi de preşedintele Jakaya Kikwete. Când a preluat funcţia, în 2005, erau aproximativ 142.000 de elefanţi în Tanzania. Atunci când i se va termina mandatul, populaţia de elefanţi va ajunge la doar 55.000. Tanzania, în acest moment, interzice orice comerţ domestic şi internaţional cu fildeş.

Guvernul tanzanian, sub conducerea lui Kikwete, a încercat de trei ori să obţină permisiunea de a vinde fildeşul pe care îl are. De asemenea, a încercat să uşureze restricţiile privind elefanţii pentru a profita de cererea în creştere de fildeş din Asia, în special din China.

Fildeşul din Tanzania reprezintă 90% din piaţa Chinei

„Această afacere implică oameni bogaţi şi politicieni care au format o reţea foarte sofisticată“, explică Khamis Kagasheki, fost ministru al Resurselor Naturale şi Turismului.

Investigatorii din organizaţia de mediu au documentat, de multe ori cu ajutorul camerelor ascunse, traficanţi chinezi şi tanzanieni care recunosc că au cumpărat şi vândut fildeş. Câţiva traficanţi chinezi spun că fildeşul tanzanian reprezintă 90% din piaţa Chinei. „Chiar dacă ucid toţi elefanţii africani, nu va fi suficient pentru astea“, spunea un traficant arătând spre beţişoarele de mâncat din fildeş, din mâna sa.

Un chinez condamnat la 20 de ani închisoare pentru trafic de fildeş

Traficanţii chinezi au stabilit o reţea foarte extinsă în Tanzania, care include şi membri ai ambasadei chineze din cel mai mare oraş al ţării, Dar es Salaam. În timpul unui raid din noiembrie 2013, ce viza o casă dintr-o suburbie a oraşului, poliţia a descoperit 706 de fildeşuri, sume mari de bani, cântare, o dubiţă cu un compartiment secret pentru ascunderea fildeşului şi plăcuţe de înmatriculare. Cei trei chinezi arestaţi atunci împachetau fildeşul în saci ce apoi erau ascunşi sub cochilii de melc şi sub usturoi. Potrivit raportului, suspecţii se foloseau de o firmă care exporta fructe de mare pentru a-şi ascunde traficul cu fildeş.

O lună mai târziu, conexiunea oficială a devenit proeminentă atunci când o flotă navală chineză a andocat în portul Dar es Salaam timp de patru zile pentru „schimb cultural“. Vizita oficială a fost în beneficiul comercianţilor locali, susţine raportul, un dealer lăudându-se că a câştigat 50.000 de dolari din vânzări către personalu navei.

În timpul acelei vizite, un cetăţean chinez numit Yu Bo a fost arestat pentru că a încercat să intre în port cu 81 de fildeşuri luate de la aproximativ 40 de elefanţi. Condamnat pentru trafic şi amendat cu 5,6 milioane de dolari, Yu îşi va petrece următorii 20 de ani în închisoare. El este singura persoană condamnată în opt cazuri majore deschise din 2009 şi până astăzi, notează „New York Times“.

Meng Xianlin, directorul executiv al autorităţii chineze de comerţ cu specii aflate pe cale de dispariţie, a negat faptul că oficialii chinezi ar fi fost implicaţi în comerţul ilegal de fildeş. Într-un interviu telefonic cu „New York Times“, Meng a denumit raportul „Environmental Investigation Agency“ ca fiind „foarte iresponsabil“ din cauza „împrăştierii zvonurilor şi dăunării imaginii Chinei fără a avea nicio dovadă“.

Descriind organizaţia ca fiind „nesigură“, Meng a spus şi că n-a auzit niciodată de Yu Bo. „Dacă un chinez ar fi fost prins, aş fi văzut rapoartele poliţiei. Nu a existat un asemenea raport nici din Tanzania, nici din altă parte“, declara Meng.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite