Preşedintele chinez Xi Jinping: „China are „zero toleranţă” pentru corupţie în interiorul partidului comunist ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping

China are „zero toleranţă” pentru corupţie în interiorul partidului comunist de guvernământ, a spus miercuri preşedintele chinez Xi Jinping la deschiderea celui de-al XIX-lea congres al PC .

Preşedintele Xi Jinping a declarat în faţa miilor de persoane adunate pentru începerea Congersului Partidului Comunist că statul chinez este o mare putere modială, care este pregătită să intre în centrul scenei în secolul 21. 

El s-a adresat delegaţilor din Marea Sală a Poporului şi a ţinut un discurs care a durat aproape trei ore că „socialismul cu caracteristici chineze din această eră înseamnă că statul chinez a devenit o mare putere a lumii“. 

„În secolul 21 tehnologia şi ştiinţa joacă un rol important în lume, iar drapelul socialismului cu caracteristici chineze flutură la înălţime. Aceasta înseamnă, de asemenea, că gândurile noastre, sistemul nostru şi cultura noastră înfloresc, ceea ce reprezintă un exemplu pentru alte ţări care încearcă să se dezvolte. Noi oferim un model nou ţărilor surori şi am contribuit cu înţelepciunea chineză la creşterea mondială”, a declarat preşedintele chinez. 

Referindu-se la problemele actuale, preşedintele a vorbit mult despre creşterea economică din ţară, care este, bineînţeles, cheia succesului său şi al Chinei, dar lipsa echilibrului, dezechilibrul privind unde anume este creşterea, inegalitatea averilor, reprezintă o mare problemă , notează BBC.

În discursul său, liderul de la Beijing a mai spus că China merge înainte pe calea „socialismului cu trăsături chineze” şi a avertizat împotriva oricărei încercări de subminare a rolului conducător al comuniştilor. 

    

"Fiecare dintre noi trebuie să facă mai mult pentru a susţine autoritatea partidului şi sistemul socialist chinez şi să se opună hotărât oricărui cuvânt şi acţiuni de natură să le submineze", a pledat preşedintele chinez în faţa a circa 2.300 de membri ai partidului întruniţi la Congres. 

Referitor la contactele cu restul lumii, Xi a asigurat că ţara sa se va "deschide încă şi mai mult" şi a promis un tratament "echitabil" întreprinderilor străine. 

Modernizarea armatei

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că China trebuie să pună în aplicare pe deplin obiectivul Partidului Comunist de a consolida armata pentru războiul modern şi să adapteze strategia militară la noile condiţii.

"Vom face ca, până în 2035, modernizarea apărării naţionale şi a forţelor armate să se finalizeze", a spus liderul chinez.

Xi a adăugat că China ar trebui să construiască o armata puternică şi modernizată, o Marina la fel de puternica, o Forţă Aeriană asemenea, să dezvolte operaţiuni comune puternice şi eficiente şi să creeze un sistem modern de luptă.

Xi Jinping a spus că aşa-zisul principiu chinez trebuie păstrat pentru viitor în scopul asigurării dezvoltării ţării în direcţia corectă, precum şi pentru a restrânge tendinţele separatiste.

"Încă de la al 18-lea Congres, am văzut noi progrese în problema Hong Kong-ului, Macao şi Taiwan… Răspundem la schimbările care au loc pe insulă, rezistând şi restricţionând "independenţa Taiwanului şi forţele separatiste", a spus Xi.

Beijingul încearcă să menţină pacea şi stabilitatea pe ambele părţi ale Strâmtorii din Taiwan, a subliniat preşedintele chinez. Liderul chinez a adăugat că politica "o ţară, două sisteme" s-a dovedit a fi cea mai bună garanţie instituţională pentru prosperitatea şi stabilitatea pe termen lung a Hong Kong-ului şi Macao.

În 1992, reprezentanţii din China continentală şi Taiwan au ajuns la un consens cu privire la principiul "o singură China", care implică faptul că China şi Taiwan sunt părţi inalienabile ale singurului stat chinez.

Politica de neextensiune a Beijingul nu se va angaja niciodată în tactici expansioniste şi nu va continua dezvoltarea în detrimentul intereselor altor state, a precizat Xi Jinping.

"China nu va sacrifica niciodată interesele altor ţări pentru propria dezvoltare şi nu va renunţa în nici un caz la drepturile şi interesele sale legitime", a continuat şeful statului chinez.

Liderul chinez a subliniat că "indiferent de nivelul de dezvoltare pe care China l-a realizat, nu va pretinde niciodată o poziţie hegemonică, nu va urmări niciodată o politică de expansiune".

Considerat cel mai puternic lider chinez al generaţiei sale, Xi a insistat asupra unor eforturi anti-corupţie sistematice în China, pe fondul creşterii nivelului de trai. 

Luptând împotriva corupţiei, lovind până în vârful armatei şi în cadrul Biroului Politic, Xi Jinping "a atacat interesele dobândite", susţine sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong. "Toate acestea îi atrag multe inamiciţii. El şi-a asumat riscuri pe care a reuşit să le sfideze până în prezent", adaugă analistul.

Semn al influenţei lui Xi Jinping, numele său ar putea să-şi facă intrarea în carta partidului, onoare rezervată până acum doar lui Mao şi Deng. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite