Preşedinte Kârgâzstanului: „Femeile în fuste mini nu ajung atentatori sinucigaşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anadolu Agency:Preşedintele Kârgâzstan a avut mai multe intervenţii prin care descuraja îmbrăcarea portul islamic
Anadolu Agency:Preşedintele Kârgâzstan a avut mai multe intervenţii prin care descuraja îmbrăcarea portul islamic

Femeile se pot radicaliza şi deveni terorişti dacă în prealabil au îmbrăcat portul islamic, a spus Almazbek Atambayev, preşedintele Kârgâzstanului, într-o intervenţie din cadrul unei dezbateri pe tema identităţii culturale.

Preşedintele Atambayev a făcut această declaraţie la câteva săptămâni distanţă de o altă intervenţie a sa prin care a condamndat ţările cu populaţie majoritar musulmană, unde femeile sunt descurajate să se îmbrace sumar pentru a conserva tradiţia islamică.

El a susţinut că femeile musulmane pot fi radicalizate doar atunci când poartă îmbrăcăminte islamică, în vreme ce femeile care poartă fuste scurte nu vor deveni niciodată atacatoare sinucigaşe.

Mai mult, Atambayev este iniţiatorul unui program guvernamental prin care au fost amplasate mai multe pancarte în Bishkek, capitala Kârgâzstanului, care conţin mesaje menite a convinge femeile musulmane să renunţe la îmbrăcămintea tradiţională islamică, în special niqab-ul şi burka.

Astfel, în spaţiul public din Kârgâzstan au apărut mai multe imagini care încadrează femei îmbrăcate în ţinute moderne alături de femei purtând burka, acompaniate de mesaje  precum ”Bietele femei! Către ce ne îndreptăm?”

Pe panourile instalate în Bishkek se mai pot identifica mesaje ca: ”Dacă nu îţi place Kârgâzstanul, poţi pleca unde doreşti. Îţi plătim noi transportul, chiar şi până în Siria”, mesaj care este o aluzie la faptul că aproximativ 350 de cetăţeni de pe teritoriului Kârgâzstanului au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura ISIS, conform BBC.

 ”Atunci când am ridicat bannerele, mai multe minţi luminate au apărut şi au arătat cu degetul spre fustele scurte. Femeile noastre au purtat fuste scurte încă din anii '50 şi nu s-au gândit niciodată să poarte centuri explozive. Puteţi să purtaţi chiar şi cizme impermeabile pe cap, atât timp cât nu organizaţi atacuri sinucigaşe. Aceasta nu este religia noastră. Să le lăsăm să poarte şi fuste scurte, atât timp cât nu vor mai exista atentate”, a precizat preşedintele kârgâz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite