Preşedinta Park Geun-hye a anunţat că este pregătită să renunţe la putere în urma crizei politice din Coreea de Sud

Preşedinta Park Geun-hye a anunţat că este pregătită să renunţe la putere în urma crizei politice din Coreea de Sud

Park Geun-hye a anunţat într-un discurs că e pregătită să renunţe la putere FOTO AFP

Preşedinta Park Geun-hye s-a adresat marţi dimineaţă legislativului sud-coreean şi a cerut întocmirea unui plan prin care poate să renunţe la putere, inclusiv prin retragerea de la conducerea statului în urma crizei politice, declanşată de arestarea prietenei sale Choi Soon-sil, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Voi lăsa parlamentarilor puterea de a decide orice cu privire la viitorul meu, inclusiv scurtarea mandatul meu prezidenţial”, a declarat preşedinta într-un discurs televizat.

Aproape două milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă în ultimul weekend pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, acuzată că a permis manipularea ei de către prietena apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.

Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată Choi Soon-Sil, care este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii primite de la Samsung.

Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. 

Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Protestarii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la posibilitatea ca preşedinta să reprezinte doar o marionetă controlată de Choi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările