Premierul Pakistanului a demisionat  după ce Curtea Supremă a decis că nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nawaz Sharif, premierul Pakistanului
Nawaz Sharif, premierul Pakistanului

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a demisionat din funcţie, la câteva ore după ce Curtea Supremă a ţării l-a descalificat pentru acuzaţiile de corupţie care planează asupra familiei sale, a anunţat biroul şefului Guvernului, citat de Reuters.

 Sharif a negat în repetate rânduri că ar fi vinovat. Cei cinci judecători însărcinaţi cu dosarul au luat decizia în unanimitate.

 Sharif a explicat că s-a retras deşi are “rezerve serioase” în legătură cu procesul judiciar.

Curtea Supremă a decis vineri, în unanimitate, că Sharif nu poate să ocupe funcţii publice şi a ordonat lansarea unei anchete penală care să îl vizeze pe el şi familia sa.

 De asemenea, instanţa l-a descalificat pe ministrul de Finanţe Ishaq Dar.

Decizia l-a obligat pe Sharif să îşi dea demisia de la conducerea Guvernului pentru a treia oară de-a lungul carierei sale politice controversate, scrie AFP.

La citirea verdictului, susţinătorii opoziţiei au izbucnit în aplauze şi au ieşit în stradă scandând sloganuri anti-Sharif şi împărţind dulciuri trecătorilor.

Decizia vine la finalul unei anchete privind averea familiei sale, după scandalul Panama Papers din 2015, care a scos la iveală legăturile dintre copiii lui Sharif şi companii offshore.

Decizia pune capăt anticipat celui de-al treilea mandat al lui Sharif, cu aproximativ un an mai devreme decât era programat.

Nici un premier pakistanez nu a dus la bun sfârşit un mandat de cinci ani. Majoritatea au fost demişi de armată, de Curtea Supremă sau de propriul partid, în timp ce unii au fost asasinaţi.

Curtea Supremă din Pakistan a decis în aprilie că nu există suficiente dovezi de corupţie pentru îndepărtarea lui Nawaz Sharif din funcţia de premier al ţării, în urma scandalului Panama Papers şi a ordonat o anchetă aprofundată în transferurile de bani.

Primele semne de întrebare privind afacerile familiei Sharif au apărut când numele a trei dintre copiii săi au apărut în scandalul Panama Papers. Sharif şi familia sa au negat orice ilegalităţi şi au afirmat că acuzaţiile sunt motivate politic.

Curtea Supremă a decis să ancheteze conturile lui Sharif din străinătate la sfârşitul anului trecut, după ce liderul de opoziţie Imran Khan a ameninţat cu proteste de stradă.

Investigaţia s-a concentrat pe fondurile folosite la achiziţia unei proprietăţi la Londra, folosind companii offshore.

Fiica lui Sharif, Maryam, considertă o stea în ascensiune pe scena politică, şi fiii săi Hasan şi Hussein, sunt implicaţi în acuzaţii.

Sharif susţine că a obţinut averea legal. Potrivit lui, apartamentul din Londra a fost cumpărat prin investiţii în companii deţinute de familia regală din Qatar, Însă criticii săi au sugerat că a folosit companii offshore pentru a spăla bani obţinuţi ilegali şi pentru a evita taxele.

Aşa-numitele Panama Papers – 11 milioane de documente secrete obţinute de la casa de avocatură din Panama Mossack Fonseca – au scos la lumină activităţile financiare offshore ale liderilor politici din economice din întreaga lume.

   

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite