Premierul britanic curtează China, în perspectiva perioadei post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic, Theresa May (centru), aflată în vizită în China, în timpul unei ceremonii desfăşurate în Clădirea Marii Adunări Naţionale din Beijing Foto: EPA/EFE
Premierul britanic, Theresa May (centru), aflată în vizită în China, în timpul unei ceremonii desfăşurate în Clădirea Marii Adunări Naţionale din Beijing Foto: EPA/EFE

Premierul britanic, Theresa May, a sosit miercuri în China pentru o vizită oficială de trei zile, prin care urmăreşte întărirea relaţiilor comerciale ale Marii Britanii cu Beijingul în perspectiva perioadei post-Brexit.

Theresa May şi-a început vizita în marele oraş industrial Wuhan (centru) şi va rămâne în China până vineri, notează France-Presse, punctând că, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing, această vizită este menită să aprofundeze noua „vârstă de aur“ a relaţiilor chino-britanice, relevă dhnet.be.

În cursul zilei de miercuri, şefa Guvernului de la Londra a ajuns şi la Beijing, unde s-a întâlnit cu premierul chinez, Li Keqiang. Joi urmează să fie primită de preşedintele Xi Jinping. Vizita ei se va încheia vineri în metropola Shanghai (est).

Deplasarea Theresei May în China are loc într-o perioadă destul de delicată pentru Marea Britanie. Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, a început marţi examinarea unui proiect de lege privind retragerea ţării din blocul comunitar, un text crucial, care va da naştere unor dezbateri aprinse.

În acelaşi timp, Guvernul May se află în dificultate din cauza apariţiei în presă a unui raport intern legat de Brexit. Potrivit acestui document, economia britanică va avea de suferit după ieşirea din UE, prevăzută pentru martie 2019, indiferent de tipul de acord încheiat.

Şefa Executivului de la Londra a venit în China însoţită de soţul său, Philip May, şi de numeroşi reprezentanţi ai unor întreprinderi şi organizaţii. Potrivit cabinetului său, este vorba despre cea mai mare delegaţie trimisă vreodată în vizită oficială în străinătate. 

De cealaltă parte, China speră să obţină sprijinul Marii Britanii pentru iniţiativa sa „Noul Drum al Mătăsii“, un proiect de anvergură de investiţii în infrastructură, în special în Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi în Europa.

La fel ca multe ţări europene, Guvernul britanic s-a arătat până în prezent rezervat în privinţa acestui dosar. Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a apreciat că ideea este promiţătoare, dar a subliniat că este „vital“ ca aceasta „să respecte normele internaţionale“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite