Premieră în Arabia Saudită: Două sportive vor participa la Jocurile Olimpice

Premieră în Arabia Saudită: Două sportive vor participa la Jocurile Olimpice

Vestea că Arabia Saudită va trimite pentru prima dată femei la Jocurile Olimpice a devenit cea mai citită știre în publicațile din întreaga lume, însă în presa oficială din Arabia Saudită nu a apărut nicio reacție.  

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii saudiţi și-au dat acordul să trimită două femei la Jocurile Olimpice de la Londra, pentru prima data în istoria competiției sportive internaționale. Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani va participa la proba de judo, iar Sarah Attar va concura la proba de 800 de metrii atletlism.

În timp ce conducătorii saudiți au găsit o soluție pentru a se adapta cerințelor Comitetului Olimpic Internaţional privind includerea femeilor sportive în competiție, au ințeles, de asemenea că acest eveniment nu merită menționat drept moment esențial al reformei, într-o națiune care le interzice femeilor să conducă sau să călătorească, fără consimțământul unui bărbat.

„Aceaste libertăți nu schimbă faptul că femeile saudite nu au libertatea de mișcare și alegere. Pentru saudiți acesta este un prilej pentru a-și îmbunătății imaginea, dar este un pas mic”, a declarat analistul politic Mona Abass pentru Huffington Post.

Femeile se vor supune, însă, unor condiții pentru a putea participa la această competiție. Trebuie să se îmbrace modest, să fie însoțite de bodyguarzi și să nu se amestece în mulțimi de bărbați", a declarat prințul Nawaf bin Faisal, pentru cotidianul Al-Jazirah.

Va fi extrem de interesant dacă participantele saudite chiar vor concura în competiţie. Acest lucru încalcă tradițiile conform cărora femeilor le este interzis să se afișeze în public singure sau într-o mulțime de bărbați. Acum, lumea ar putea vedea femeile defilând alături  de bărbați în ceremonia de deschidere sau chiar alergând în competiție”, a declarat expertul saudit Simon Henderson.

Deși este imposibil de evaluat discuțiile interne care au precedat decizia Arabiei privind participarea la Jocurile Olimpice, Henderson este de părere că fiica regelui Abdulah, Adila, este cea care a avut un cuvânt de spus, fiind o susţinătoare a unor reforme precum ridicarea interdicției de a șofa în cazul femeilor.

Recent, un ziar saudit l-a citat pe şeful Comitetului Olimpic din Arabia Saudită, care declara că nu a fost de acord cu trimiterea femeilor la Jocurile Olimpice, sugerând, în schimb, ca acestea să concureze pe cont propriu, ca cetățene ale unui stat neutru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările