Pregătiri pentru summit-ul G20 din China. Hangzhou, transformat într-un oraş fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazda reuniunii G-20, oraşul Hangzhou  a fost „cosmetizat” înaintea ssosirii liderilor din cele mai puternice 20 de economii ale lumii. Mai multe miliarde de dolari au fost cheltuite pentru aranjarea metropolei, plantarea copacilor, curăţarea străzilor, vopsirea clădirilor şi construirea de noi autostrăzi „pentru a se asigura că vizitatorii se întorc acasă cu o impresie bună”.

Un oraş golit de un sfert din locuitorii săi, fabrici oprite pentru a se asigura un cer albastru şi magazine închise, o adevărată atmosferă de asediu se arată, la marginea lacului de Vest, care l-a impresionat pe Marco Polo. China vrea să facă din organizarea summit-ului G20 la  Hangzhou o vitrină a dezvoltării sale.

Obsedate de dorinţa de a oferi o imagine de ordine şi modernitate, autorităţile nu au precupeţit nici un efort, dând amenzi chiar şi celor care îşi agaţă rufe la uscat la ferestre şi au desfăşurat acţiuni de înăbuşirea din faşă a oricăror idei de manifestaţii, cum se întâmplă de obicei în Occident cu ocazia unor astfel de reuniuni. Înainte de începerea summit-ul liderilor G20, sâmbătă şi duminică, din Hangzhou mai mult de 2 milioane de locuitori, din cei aproximativ 9 milioane, au plecat din oraş . 

Companiile au primit ordin să le plătească angajaţilor lor o săptămână de concediu plătit şi companiile publice să ofere excursii gratuite. Sute de mii de muncitori migranţi au fost forţaţi să plece în localităţile de origine.

Şantierele au fost temporar închise pentru a diminua poluarea care ar păta strălucirea G20, fabricile de pe o rază de 300 de kilometri au fost nevoite să se închidă timp de 12 zile. Chiar şi în Shanghai, aflat la o distanţă de 200 km, 250 de fabrici au fost închise.

„Multe fabrici pierd o mulţime de bani“, se plânge un angajat al unui producător de ciorapi. 

Hangzhou, descris în secolul al XIII-lea de către Marco Polo ca fiind „cel mai frumos şi elegant oraş al lumii", dar şi o frecventată zonă turistică, este acum sub controlul strict al poliţiei. Agenţi  în uniformă blochează orice alee. „Poliţia verifică actele de identitate ale trecătorilor la metrou. Deasupra străzilor, elicopterele patrulează, de parcă ar fi război," spune un angajat al unei firme de IT.

Peste tot, afişe şi bannere prin care se cere oamnilor să se comport civilizat pe parcursul summit-ului „G20“. În complexele rezidenţiale au fost puse afişe care anunţă interzicerea artificiilor şi dronelor. Mai mult, este „interzis usucatul hainelor pe balcoane", în caz contrar, amenda fiind de 1.000 de yuani (134 de euro).

Reuniunea ultimei şanse pentru Obama şi Putin pentru un acord cu privire la Siria şi Ucraina 

Summitul G20, care se deschide duminică la Hangzhou, în sud-vestul Chinei, se anunţă drept o reuniune a ultimei şanse între preşedintele american Barack Obama şi omologul său Vladimir Putin pentru găsirea unui acord cu privire la Siria şi la Ucraina, cu două luni înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, notează AFP.

După discuţia tete-a-tete neaşteptată din noiembrie 2015, purtată în Turcia, care a spart gheaţa între Washington şi Moscova în privinţa crizei siriene, cei doi lideri au avut dificultăţi în a-şi apropia poziţiile asupra rezolvării acestui conflict, în pofida eforturilor intense ale şefilor celor două diplomaţii. 

Rusia şi SUA, care întreprind separat lovituri aeriene împotriva jihadiştilor în Siria, se află în dezacord profund cu privire la soarta preşedintelui Bashar al-Assad, Moscova opunându-se ferm plecării acestuia de la putere, cerută de Washington. 

În pofida „relaţiei dure şi dificile“ cu Rusia, SUA încearcă în continuare să coopereze cu Moscova pentru „a aduce o tranziţie politică în Siria“ şi pentru găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul care opune Kievul rebelilor proruşi în estul Ucrainei, a dat asigurări preşedintele Obama la începutul lunii august. 

„Oficial, între Vladimir Putin şi Barack Obama nu este prevăzută nicio întâlnire bilateral“ la summitul din China, a indicat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului. „Nu excludem însă ca preşedinţii să găsească timp pentru un contact de lucru în marja summitului, aşa cum au mai făcut-o în trecut“, a adăugat el. 

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, „Barack Obama va încerca să rezolve maximum de probleme, spre a lăsa mai puţine succesorului său, şi anume găsirea unui acord cu privire la Ucraina şi la Siria şi un compromis cu Rusia“, a estimat pentru AFP Alexei Makarkin, vicepreşedinte al Centrului rus de tehnologii politice. 

În ceea ce-l priveşte pe Putin, acesta ar putea profita de summitul G20 pentru „a încerca să obţină de la Barack Obama, aflat într-o poziţie mai slabă la final de mandat, ceea ce nu a reuşit să obţină de la Washington“ în anii din urmă, susţine Maria Lipman, analist independent, în timp ce Alexei Makarkin observă că „timpul rămas este foarte scurt şi că există o lipsă catastrofală de încredere între cele două ţări“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite