Polemică în Hong Kong în jurul unei gări considerate un posibil cal troian al Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
West Kowloon Foto: EPA
West Kowloon Foto: EPA

Noul terminal feroviar West Kowloon din Hong Kong, care urmează să asigure cât de curând o conexiune de mare viteză cu continentul, a ajuns în centrul unei polemici, întrucât unii consideră că, prin acest proiect, China ar urmări să-şi facă loc în treburile fostei colonii britanice.

Asta pentru că, scrie France-Presse, preluată de dhnet.be, noua gară West Kowloon, aflată în centrul metropolei, va conţine o zonă specială aflată sub autoritatea Beijingului. Practic, pentru prima dată de la retrocedarea Hong Kong-ului Chinei, în 1997, legile chineze se vor aplica într-o zonă a teritoriului aferent Hong Kong-ului.

Concret, în această zonă, poliţia chineză se va ocupa de procedurile aferente imigrării şi vor fi dislocaţi acolo şi ofiţeri vamali sau membri ai serviciilor de securitate de pe continent. Aceste forţe vor lucra în paralel cu cele din Hong Kong.

Atât autorităţile chineze, cât şi cele din Hong Kong spun că acest aranjament va uşura viaţa pasagerilor care vor trece prin această gară. Însă adversarii proiectului nu se feresc să spună că acesta este o nouă lovitură dată statutului semi-autonom de care beneficiază Hong Kong-ul, în virtutea principiului „O ţară, două sisteme“. 

În contextul în care Hong Kong-ul se bucură de libertăţi necunoscute pe continent, după cum notează AFP, enumerând la acest capitol libertatea de exprimare şi independenţa justiţiei, au apărut temeri legate de faptul că Beijingul ar putea începe să se amestece în treburile Hong Kong-ului. 

Unii locuitori ai acestei regiuni se întreabă deja cum vor trebui să se comporte în această zonă specială. De pildă, spun ei, nu le este clar dacă vor avea voie să navigheze pe website-uri care sunt interzise în China. În acest timp, numeroşi jurişti trag şi ei un semnal de alarmă, afirmând că legile chineze nu ar trebui aplicate pe teritoriului Hong Kong-ului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite