Planul nord-coreean de invadare a Sudului: un milion de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reconstituirea bătăliei de pe râul Nakdong (1950) Foto: AFP
Reconstituirea bătăliei de pe râul Nakdong (1950) Foto: AFP

Ajuns în pragul disperării din cauza problemelor economice cu care se confruntă, Phenianul ar lua în calcul invadarea Coreei de Sud.

Coreea de Nord se află în pragul colapsului economic, problemele legate de asigurarea hranei pentru populaţie fiind din ce în ce mai mari, astfel că, în disperare de cauză, Phenianul ia în calcul invadarea Coreei de Sud.

La ordinul liderului suprem Kim Jong-un, nord-coreenii ar fi construit chiar o clădire asemănătoare palatului prezidenţial sud-coreean pentru ca trupele Phenianului să se poată antrena pentru invadarea ţării cu care se învecinează în sud. Iar cum America s-a angajat să apere Coreea de Sud în cazul unui atac, forţele occidentale s-ar putea confrunta cu un război ale cărui costuri s-ar ridica la 100 de miliarde de dolari şi care ar provoca pagube de o mie de miliarde de dolari. 

Posibila invazie nord-coreeană a fost descrisă de Victor Cha, fost consilier al Casei Albe pe probleme de politică externă, într-o carte despre Coreea de Nord, intitulată „The Impossible State“ („Statul imposibil“, în trad.).

Potrivit acestuia, forţele speciale ar recurge, în primă instanţă, la o serie de atacuri aeriene, lansate cu puţin înainte de răsărit, la sabotarea centralelor electrice, a reţelelor de comunicaţii şi a podurilor, toate acestea în scopul de a „paraliza populaţia“. 

Atacuri pe toate planurile

Apoi, capitala Coreei de Sud ar urma să fie bombardată cu 500.000 obuze pe oră, locuitorii având la dispoziţie numai 45 de secunde pentru a se adăposti. Un arsenal de 600 de arme chimice ar urma să paralizeze aeroporturile, făcând imposibilă orice tentativă de a scăpa de atacuri.

Totodată, forţele care ar încerca să treacă Strâmtoarea Tsushima pentru a ajunge în Coreea de Sud ar avea de-a face cu submarinele lui Kim, care ar avea ca ţintă  navele americane. În acest timp, 700.000 de soldaţi nord-coreeni şi 2.000 de tancuri ar trece graniţa.

Milioane de oameni s-ar refugia, reţeaua de drumuri ar deveni impracticabilă, iar, în aceste condiţii, forţele de apărare sud-coreene ar fi, practic, neajutorate, inamicul având posibilitatea de a ajunge rapid de la graniţă la Seul. 

De asemenea, câmpul de luptă ar fi infestat cu 5.000 de tone de agenţi chimici, printre care gaz muştar şi gaz paralizant.

Coreea de Sud şi aliaţii săi ar avea nevoie de câteva zile pentru a neutraliza artileria inamică, menţionează Victor Cha în cartea sa, adăugând că bilanţul victimelor ar fi apocaliptic: sute de mii până la un milion de victime.

În cele din urmă, graţie tehnologiei superioare deţinute, Statele Unite şi Coreea de Sud ar câştiga războiul, însă „nu fără o luptă de mare intensitate de patru până la şase luni şi nu fără mulţi morţi“, a afirmat fostul consilier pe probleme de politică externă de la Casa Albă.

Nunţile şi înmormântările, interzise

Între timp, Phenianul se pregăteşte intens pentru Congresul Partidului Muncitoresc ce va avea loc vineri, al şaptelea din istoria ţării, dar primul din ultimii 36 de ani. 

De mai bine de două luni, alarma s-a dat în fiecare dimineaţă la ora 5.00, şi nu la 6.00, ca de obicei, pentru ca toată lumea să treacă la treabă, iar productivitatea să crească. 

Imobilele au fost renovate, străzile au fost marcate, peluzele au fost aranjate. Inspecţiile şi percheziţiile se ţin lanţ, libertatea de mişcare a fost interzisă, la fel şi nunţile, şi înmormântările. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud, aceste măsuri au caracter temporar, fiind luate pentru evitarea unor „evenimente neplăcute“. Congresul, care va dura patru sau cinci zile, trebuie să decurgă perfect. 

Ultimul a avut loc în 1980, când Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, a fost confirmat ca succesor al fondatorului statului nord-coreean, Kim Ir-sen, iar acum este de aşteptat ca actualul lider suprem al ţării, Kim Jong-un să-şi consolideze poziţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite