Planul Chinei de modificare a vremii pe o suprafaţă de sute de mii de kilometri pătraţi poate determina acuzaţii de furt al ploii din partea regiunilor învecinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a dezvăluit un plan amplu de extindere a programului său de modificare a climei pe o suprafaţă de peste 5,5 milioane de kilometri pătraţi, adică 1,5 ori mărimea totală a Indiei, relatează CNN.

Anunţul a venit printr-un comunicat al Consiliului de Stat potrivit căruia China va avea „un sistem dezvoltat de modificare a vremii” până în 2025, posibil prin inovaţii în cercetare şi tehnologii-cheie, precum şi datorită îmbunătăţirilor în ce priveşte „prevenţia extinsă împotriva riscurilor de siguranţă”.

China îşi propune ca în termen de cinci ani să acopere o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi cu ploaie sau zăpadă artificială, în timp ce vor fi utilizate tehnologii de suprimare a grindinei pe o suprafaţă de peste 580,000 de kilometri pătraţi.

Programul va contribui la combaterea dezastrelor, protejarea producţiei agricole, la îmbunătăţirea reacţiilor la incendii de vegetaţie şi la gestionarea temperaturilor neobişnuit de ridicate sau a secetelor.

China a apelat deja la tehnologii de împrăştiere a norilor pentru a avea vreme senină la evenimente importante. Acestea presupun injectarea unor mici cantităţi iodură de argint în nori cu multă umiditate, care apoi se condensează în jurul noilor particule, în cele din urmă devenind mai grei şi căzând sub formă de ploaie.

Un studiu finanţat de Fundaţia Naţională americană pentru ştiinţă şi publicat anul acesta a arătat că această tehnică poate „stimula ninsorile pe o suprafaţă extinsă dacă există condiţii atmosferice favorabile”.

China a investit enorm în tehnologii de modificare a vremii - între 2012 şi 2017 a cheltuit peste 1.34 miliarde de dolari în astfel de programe. Potrivit agenţiei de stat Xinhua, intervenţiile asupra vremii au redus cu 70% daunele provocate recoltelor în regiunea vestică Xinjiang.

China nu este singura ţară care a folosit atare tehnologii, dar amploarea lor a devenit motiv de îngrijorare în special în ţara vecină, India, a cărei agricultură e dependentă de sezonul musonului - deja perturbat şi făcut imprevizibil de schimbările climatice.

Având în vedere conflictele dintre India şi China în privinţa graniţei din Himalaya, au apărut speculaţii că aceste programe de modificare a vremii ar putea conferi Chinei un avantaj în viitoare dispute în regiunea muntoasă neospitalieră.

Chiar dacă programul vizează în special condiţii ale vremii în China, experţii avertizează asupra unui potenţial impact al acestor intervenţii peste graniţe.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Taiwan au arătat într-un studiu publicat anul trecut că „lipsa unei coordonări corespunzătoare în activităţile de modificare a vremii pot duce la acuzaţii de furt al ploii între regiuni vecine” atât în interiorul Chinei cât şi între China şi alte ţări. Aceştia au avertizat şi asupra lipsei unui sistem de verificare care să „faciliteze implementarea unor proiecte potenţial controversate”.

„Dovezile ştiinţifice şi motivaţiile politice pentru modificarea vremii nu sunt supuse dezbaterii sau discuţiilor mia generale în China. În plus, atracţia conducerii ţării spre intervenţii tehnologice în îmblânzirea a diferite sisteme climatice este rareori pusă în discuţie prin puncte de vedere alternative”.

Alţi experţi au speculat că un eventual succes în modificare vremii ar putea determina China să adopte proiecte de geoinginerie şi mai ambiţioase, mai ales că ţara are de suferit de pe urma schimbărilor climatice. Soluţii radicale precum împrăştierea în atmosferă a unor particule reflectante ar putea teoretic reduce temperaturile, dar pot avea şi consecinţe neprevăzute.

„În lipsa unor reglementări, eforturile unei ţări pot afecta alte ţări”, spune Dhanasree Jayaram, climatolog la Academia Manipal  de Educaţie Superioară din  Karnataka, India.

„Deşi China nu a dat semnale că ar desfăşura proiecte de geoinginerie la sol, amploarea proiectelor de modificare a vremii şi a altor proiecte de geoinginerie, între care şi megabarajele (precum Barajul celor trei defileuri) sugerează că China este dispusă să pună în mişcare scheme geoinginereşti la scară largă pentru gestionarea schimbărilor climatice astfel încât să atingă ţintele acordului climatic de la Paris”.

Intervenţia asupra norilor e folosită pentru zăpadă de către staţiunile de ski, de companii hidroelectrice, pentru îndepărtarea ceţii în preajma aeroporturilor şi gestionarea grindinei.

China, Rusia şi Thailanda au utilizat tehnica cu succes pentru a stinge incendii de vegetaţie. Australia a sugerat ca tehnica să fie folosită pentru a extrage mai multă apă din norii de ploaie în scopul stocării ei pentru perioadele de secetă.

Tehnica injectării norilor cu iodură de argint poate creşte volumul precipitaţiilor cu între 10 şi 15%, însă compusul este toxic pentru mediu. Oamenii de ştiinţă au testat alternative mai puţin dăunătoare precum clorura de calciu. Totodată, specialiştii în fizica norilor cercetează posibilitatea folosirii ionilor cu sarcină negativă în locul cristalelor asemănătoare celor de gheaţă.

Modificarea vremii a fost deja utilizată ca armă de SUA în timpul războiului din Vietnam, când au lansat Operaţiunea Popeye. Atunci SUA au prelungit sezonul de muson din Vietnam - drumurile folosite de soldaţii vietnamezi au fost inundate. 

În prezent guvernul SUA nu mai finanţează tehnologiile de modificare a vremii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite