Piaţa din Wuhan, doar o victimă colaterală a virusului, spune CDC chinez.  Care sunt dovezile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Potrivit rezultatelor unui studiu al Centrelor de Prevenţie şi Control al Bolilor din China, cea mai plauzibilă ipoteză este că virusul a fost transmis de către o persoană infectată care a vizitat piaţa din Wuhan, întrucât cercetătorii nu au putut detecta virusul la animalele vândute în acea piaţă, relatează Daily Mail.

Probele genetice au confirmat faptul că virusul provine de la liliecii din China, dar nu s-a putut stabili cum sau unde s-a produs transmiterea şi ar putea dura ani de zile până să află acest lucru, spun experţii.

Iniţial autorităţile chineze au spus că primele cazuri au apărut la piaţa locală din Wuhan, astfel că aceasta este sursa noului coronavirus, însă probele de la animalele vândute acolo par să infirme o astfel de ipoteză.

Centrele de Prevenţie şi Control al Bolilor din China au luat probe de la animalele din piaţă şi toate au ieşit negative la testele de coronavirus.Aceste rezultate fac plauzibilă teoria că o persoană infectată care a mers în piaţă a dat virusul mai departe devenind ceea ce se numeşte „superspreader”, creând un focar care apoi a dus la altele.

„Se dovedeşte că piaţa de fructe de mare a fost o victimă a virusului”, a transmis CDC din China.

Majoritatea celor 41 de cazuri raportate în decembrie Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost de persoane care au avut contact cu acea piaţă într-un fel sau altul.

Dar probabil că virusul circula deja la Wuhan, ţinând cont de faptul că 13 dintre primele cazuri identificate nu aveau nicio conexiune cu acea piaţă, se arată în studiu.

Cercetările din luna ianuarie au arătat că prima persoană confirmată cu coronavirus a fost expusă la începutul lui decembrie, întrucât a manifestat simptome pe 8 decembrie.

Pacientul 0 nu a fost confirmat în mod sigur, însă autorităţile chineze cred că este vorba de un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei care a contractat virusul pe 17 noiembrie.

Colin Carlson, zoolog la Universitatea Georgetown a declarat pentru Live Science că cel mai probabil o singură persoană infectată a transmis virusul la un număr ridicat de persoane.

Expertul crede că ar putea dura ani de zile până să aflăm cum s-a produs transmiterea de la animal la om. Cum în piaţă se vindeau specii exotice şi traficate, ipoteza că epidemia a izbucnit de la ele a fost cea mai simplă explicaţie.

Carlson spune că originea epidemiei de SARS a fost confirmată după 15 ani pentru că cercetătorii au avut nevoie de timp să meargă în peşterile liliecilor, să adune mostre şi să identifice specia exactă de lilieci de unde a provenit coronavirusul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite