Phenianul se pregăteşte să testeze rachete lansate de pe un submarin, susţine un expert în apărarea nord-coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografii recente din satelit par să indice pregătirea unui test de lansare a unor rachete balistice de pe un submarin nord-coreean, susţine un expert în domeniul informaţiilor şi în chestiuni de ţin de apărarea nord-coreeană, citat de France-Presse.

Joseph Bermudez a postat pe site-ul de monitorizare „38 North“ al Institutului SUA/Coreea al Universităţii Johns Hopkins fotografii care, în opinia lui, ar putea ilustra pregătirile pentru testarea unei rachete balistice mare-sol (SLBM). 

„Imaginile surprinse recent de un satelit comercial arată mai multe acţiuni ce sugerează că Phenianul ar putea fi pe cale să accelereze dezvoltarea componentei maritime a forţelor sale nucleare“, a afirmat el, notează dhnet.be. 

Fotografiile prezintă lucrul la o rachetă balistică experimentală pentru un submarin de tip SINPO, la şantierul de construcţie navală Mayang-do, ce este folosit ca bază pentru submarine. 

Aceste fapte sugerează că „Nordul s-ar putea pregăti pentru o nouă serie de teste, că a făcut modificări şi că a ameliorat sistemele de lansare de pe submarin sau că dezvoltă o versiune mai avansată a unei SLBM de tip Pukguksong-1“.

Racheta Pukguksong-1 a fost testată prima dată cu succes pe data de 24 august 2016, când a parcurs o traiectorie de 500 de kilometri în direcţia Japoniei, ceea ce l-a determinat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să afirme că teritoriul continental al Statelor Unite poate fi lovit de pe un submarin din Pacific.

Acum, Joseph Bermudez susţine că pregătirile observate sunt similare celor remarcate înainte de lansarea de anul trecut.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a menţinut vineri ridicat nivelul tensiunilor cu Phenianul, afirmând că forţele armate americane sunt pregătite să răspundă oricărui gest ostil, reacţie care a venit după ce Coreea de Nord a ameninţat cu lansarea unui atac asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului, un avanpost militar al SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite