VIDEO Peste 700 de oameni au murit călcaţi în picioare în cel mai grav incident din ultimii 25 de ani de la Mecca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 220 de persoane au murit călcaţi în picioare la Mina, la cinci kilometri de Mecca FOTO Twitter
Peste 220 de persoane au murit călcaţi în picioare la Mina, la cinci kilometri de Mecca FOTO Twitter

Cel puţin 717 persoane care luau parte la pelerinajul Hajj şi-au pierdut viaţa, călcate în picioare, lângă oraşul sfânt Mecca, anunţă oficiali din Arabia Saudită.

UPDATE 02.40

Regele Salman al Arabiei Saudite a cerut o investigaţie de urgenţă asupra modului în care autorităţile saudite au pregătit asigurarea siguranţei participanţilor la perlerinajul Hajj, relatează BBC. Monarhul a cerut şi demararea une investigaţii amănunţite a circumstanţelor în care s-a produs dezastrul, în cadrul unui discurs televizat de către televiziunea naţională saudită Al-Arabiya, joi seara.

Autoritatea de Apărare Civilă din Arabia Saudită a anunţat anterior pe Twitter că cel puţin 453 de persoane au fost ucise din cauza unei busculade ce a avut loc la Mina, aflat între Muntele Arafat şi Marea Moschee de la Mecca. 

Numărul morţilor a ajuns acum la cel puţin 717. Alte 863 de persoane au fost rănite în incidentul din Mina, aflat la aproximativ cinci kilometri de Mecca.

Autoritatea de Apărare Civilă anunţă că operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare, notează BBC. La faţa locului au fost trimişi 4.000 de oameni care se să ocupe de salvarea răniţilor, împreună cu 220 de unităţi de urgenţă. Răniţii sunt transportaţi la patru spitale din zonă.

Oficialii saudiţi au transmis într-un comunicat că incidentul a avut loc joi dimineaţă, la intersecţia dintre străzile 204 şi 223, în timp ce pelerinii se îndreptau către structura înaltă de cinci etaje care înconjoară stâlpii, cunoscută sub numele de Podul Jamarat.

Incidentul a avut loc atunci când a existat „o creştere bruscă“ a numărului de pelerini care se îndreptau către stâlpi, se arată în comunicatul oficial. Acest lucru „a rezultat în căderea unui mare număr al pelerinilor care au fost călcaţi în picioare“.

General-maiorul Mansour al-Turki, purtător de cuvânt pentru ministerul de Interne din Arabia Saudită, a declarat că busculada a avut loc când două grupuri mari de pelerini s-au ciocnit, venind din direcţii diferite. „Am văzut pe cineva care s-a împiedicat de un scaun cu rotile şi alţi oameni care s-au împiedicat de el. Oamenii se căţărau unii peste alţii doar ca să poată respira“, spune Abdullah Lotfy, din Egypt, pentru Associated Press. 

„Cadavrele se întindeau cât vedeam cu ochii“, a declarat şi Bashir Sa'ad Abdullahi, editorul BBC care se află în Mina.

Podul Jamarat

Pelerini pe podul Jamarat FOTO salaf-stories.blogspot.com

Incidentul a avut loc în prima zi de Eid al-Adha, sau Sărbătoarea Sacrificiului.

Pe 11 septembrie, 109 persoane au fost ucise şi 238 rănite, după prăbuşirea unei macarale în Moscheea Sacră, cea mai mare din Mecca, într-un incident produs cu zece zile înainte de începutul marelui pelerinaj al musulmanilor.

Incident la Mecca - peste 220 de oameni au murit FOTO Twitter

FOTO Twitter

Pelerinajul Hajj n-a înregistrat încidente grave în ultimii nouă ani datorită unei serii de îmbunătăţiri făcute de autorităţile saudite. În 2006, o busculadă ce a avut loc în timpul uciderii cu pietre simbolice a diavolului, ce are loc la Mina, a ucis 364 de pelerini, notează BBC.

Jurnalista Basma Atassi de la „Al Jazeera“, aflată în Mina, a relatat că incidentul a avut loc printre corturile ridicate pe o stradă, şi nu în locul unde oamenii aruncă cu pietre în stâlpii Jamarat, care sunt înconjuraţi de o structură înaltă de cinci etaje.

Era un grup de pelerin care stăteau pe jos. Un alt grup a trecut peste ei şi aşa a început incidentul“, spune Basma Atassi.

Mina, o vale mare aflată la aproximativ cinci kilometri de Mecca, găzduieşte şi peste 160.000 de corturi unde pelerinii îşi petrec noaptea în timpul Hajj.

       

Incidente mortale în cadrul pelerinajelor Hajj: 

1987: 400 de persoane au murit în timp ce autorităţile saudite se confruntau cu o demonstraţie pro-iraniană

1990: 1.426 de pelerini ucişi într-un tunel care conducea la locurile sfinte

1994: 270 de oameni morţi în timpul unei busculade

1997: 343 de pelerini ucişi şi 1.500 răniţi într-un incendiu

2006: 364 de pelerini mor călcaţi în picioare în timpul ritualului de aruncare a pietrelor

Hartă locul accidentului din Mina

FOTO Google via BBC

UPDATE Tragedie la Mecca: Peste 450 de persoane au murit şi 719 au fost rănite

Cel mai grav incident din timpul pelerinajului Hajj din ultimii 25 de ani

Personalul de securitate şi Semiluna Roşie au apărut imediat la faţa locului pentru a împiedica oamenii să se îndrepte către zona în care au murit peste 717 oameni. Ministrul Sănătăţii din Arabia Saudită, Khaled al-Falih, a declarat că incidentul ar fi avut loc din cauză că pelerinii nu au urmat indicaţiile.

Directoratul pentru Apărare Publică a anunţat că victimele sunt „de diferite naţionalităţi“, fără a mai da detalii. Agenţia de stat din Iran, „Irna“, a notat că cel puţin 43 de iranieni se află printre morţii din Mina.

Corespondentul BBC, Tchima Illa Issoufou, a spus că mulţi nigerieni au fost de asemenea ucişi. 

Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie a anunţat că se află în strâns contact cu autorităţile locale şi încearcă să afle dacă în incident au fost implicaţi şi cetăţeni britanici.

Printre morţi ar fi şi trei indonezieni, potrivit BBC.

Postul de televiziune saudit Al-Arabiya a raportat că preşedintele comitetului Hajj, prinţul Khaled al-Faisal, ar fi dat vina pe „unii pelerini de naţionalitate africană“. Însă liderul organizaţiei Hajj din Iran, Said Ohadi, a declarat pentru Irna că două căi apropiate de locul incidentului au fost închise inexplicabil de autorităţile saudite, fapt ce a condus la moartea a sute de oameni.

Oamenii mergeau în direcţia stâlpilor Jamarat pentru a arunca pietre, iar alţii veneau din direcţia opusă. Atunci totul s-a transformat în haos şi oamenii au început să cadă. Printre victime sunt oameni din Niger, Ciad sau Senegal. Oamenii au început pur şi simplu să se caţere unul pe altul pentru a ajunge la un loc sigur – aşa au murit unele persoane.   Se striga numele lui Allah, în timp ce alţii plângeau, inclusiv copii şi bebeluşi. Oameni cădeau la pământ căutând o mână de ajutor, dar fiecare părea să fie pe cont propriu.   Busculada a afectat şi unii membri din grupul nostru. Eu mi-am pierdut mătuşa şi, în acest moment, două femei din grupul nostru, o mamă şi fiica ei, sunt încă date dispărute   Tchima Illa Issoufou, BBC Hausa

Ce înseamnă pelerinajul Hajj

Pelerinajul are loc în mai multe etape de-a lungul a cinci zile, inclusiv înconjurarea Kaaba (o construcţie cubică din centrul moscheii) şi aruncarea a şapte pietre în stâlpii numiţi Jamarat, care reprezintă diavolul, notează BBC.

Peste un milion de oameni din afara Arabiei Saudite şi câteva sute de mii de persoane din interiorul regatului se duc la Mecca în fiecare an. Autorităţile saudite au detaşat 100.000 de ofiţeri de securitate şi 25.000 de personal sanitar adiţional anul acesta şi au pus la dispoziţia pelerinilor 100.000 de corturi cu aer condiţionat pentru găzduire temporară.

Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea transportului şi pe infrastructura din zonă tocmai în încercarea de a preveni asemenea incidente.

Hajj reprezintă al cincilea şi ultimul stâlp al islamului. Este călătoria pe care fiecare musulman adult sănătos trebuie să o facă cel puţin o dată în viaţă, dacă îşi permite.

(potrivit Departamentului Central saudit de Statistică şi Informare):

1921: 57.255 de oameni

1996: 1.865.234 de oameni

2012: 3.161.573 de oameni

2014: 2.085.238 de oameni

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite