Pentagonul a confirmat uciderea liderului organizaţiei teroriste Stat Islamic din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic ce operează pe teritoriul Afganistanului, Abdul Hasib, a fost ucis în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în 27 aprilie de către trupele afgane şi trupele speciale americane în provincia Nangarhar, au declarat oficialii afgani şi americani duminică.

Hasib, numit în această poziţie anul trecut după ce predecesorul său Hafiz Saeed Khan fusese ucis printr-o lovitură de precizie executată de o dronă, este considerat a fi autorul mai multor atacuri teroriste printre care şi atacul asupra unui spital din Kabul din data de 8 martie.

Luna trecută, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că este probabil ca Hasib să fi fost ucis în timpul unui raid executat de trupele speciale în provincia Nangarhar, în timpul căruia doi soldaţi americani şi-au pierdut viaţa. Înainte de anunţul de duminică, moartea liderului terorist nu fusese confirmată oficial.

„Această misiune comună reprezintă un alt pas important în misiunea noastră de a înfrânge ISIS în anul 2017”, se afirmă într-o declaraţie de presă a comandantului suprem al forţelor americane din Afganistan, Gen. John Nicholson.

Declaraţia ofiţerului american a fost precedată de anunţul preşedintelui afgan, Ashraf Ghani, conform căreia Hasib a organizat atacul asupra spitalului militar din Kabul în care un grup de militanţi deghizaţi în doctori au reuşit să ucidă zeci de membri ai corpului medical şi pacienţi.

Acesta a adăugat că Hasib a ordonat decapitarea bătrânilor din satele afgane în faţa familiilor acestora şi că a răpit fete şi femei pe care le-a obligat să se mărite cu luptătorii ISIS.

Organizaţia locală afiliată reţelei ISIS, cunoscută şi sub denumirea de Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) după un nume mai vechi al unei regiuni ce include şi teritoriul Afganistanului, a devenit activă în anul 2015, şi se luptă cu forţele afgane şi americane cât şi cu cele ale talibanilor.

Forţele guvernamentale şi cele ale armatei americane au condus o serie de misiuni împotriva acestei organizaţii, ucigând zeci de militanţi, în special în provincia Nangarhar, la graniţa cu Pakistanul.

Eliminarea acestui grup terorist rămâne un obiectiv central al forţelor americane prezente în Afganistan, luna trecută lansând asupra reţelelor de peşteri şi tunele folosite de aceşti militanţi cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul Pentagonului, ucigând 94 de luptători printre care şi patru comandanţi.

Sute de militanţi au fost capturaţi sau ucişi în acest an în cadrul ofensivei împotriva acestui grup, şi aproape jumătate din teritoriul controlat de aceasta a fost recapturat, ceea ce a permis localnicilor, în unele cazuri, să se reîntoarcă în satele lor după o perioadă de mai bine de 2 ani de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite