Pentagon: China are unele dintre cele mai avansate arme din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata chineză
Armata chineză

China urmează să aibă unele dintre cele mai avansate sisteme de armament din lume iar în unele cazuri deja şi-a depăşit rivalii, conform unei analize a Pentagonului, care mai indică faptul că reunificarea Taiwanului la China continentală figurează în fruntea priorităţilor armatei chineze.

Un raport al Departamentului Apărării din SUA arată că Beijingul a făcut progrese enorme în domeniul militar în ultimii ani, parţial din cauza legislaţiei interne care forţează partenerii străini să dezvăluie secretele tehnice la schimb pentru acces pe piaţa vastă a Chinei.

Ca rezultat al „achiziţionării tehnologiei prin orice mijloc”, China este acum vârf de lance într-o arie de tehnologii printre care şi navele care sunt dotate cu rachete de rază medie şi intermediară şi cu arme hipersonice, rachetele având posibilitatea de a zbura cu mult peste viteza sunetului şi să evite sistemele anti-rachetă.

„Rezultatul acestei abordări vaste către achiziţiile tehnologice este o Armată a Eliberării Poporului care este la un pas de a expune unele dintre cele mai moderne sisteme de armament din lume”, se arată în raport. „În unele zone, deja este pe primul loc în lume”, se adaugă.

Puterea militară din ce în ce mai mare a Chinei înseamnă capacităţi sporite în aer, mare, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic, aceste elemente ajutând China să îşi „impună voinţa în regiune”, se notează în raport.

Taiwanul se află în fruntea priorităţilor armatei chineze

Reunificarea Taiwanului la China continentală, care figurează în fruntea priorităţilor Armatei populare de eliberare, reprezintă ameninţarea militară cea mai îngrijorătoare a Beijingului pentru Statele Unite, se mai arată în raport.

"Principalul motor al modernizării militare a Chinei este vechiul obiectiv al Beijingului de a ajunge să constrângă Taiwanul la reunificarea cu China şi de a descuraja orice tentativă a Taiwanului să-şi declare independenţa", potrivit acestui raport al Agenţiei americane de informaţii militare (DIA).

Pentru aceasta, China a obţinut armament sofisticat, în special nave de război, submarine şi sisteme avansate de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, a adăugat acest raport destinat informării publicului larg şi cercetătorilor.

Rachetele, care sunt mai moderne decât cele ale Statelor Unite şi Rusiei, legate prin tratatul de dezarmare INF, sunt poziţionate chiar în dreptul insulei şi, "dacă ar dori să tragă rachete asupra Taiwanului, ar putea face asta acum", a subliniat un înalt responsabil militar prezentând raportul presei.

"Este ce mă îngrijorează cel mai mult", a adăugat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Oficialul a subliniat că Beijingul nu s-a mai luptat într-un război de 40 de ani iar structurile sale militare nu au experienţa necesară pentru un conflict real.

„Va dura ceva timp pentru armată să poată folosi aceste tehnologii şi să poată gestiona o operaţiune largă şi complexă”, a afirmat el.

În raport se precizează că Beijingul dezvoltă noi bombardiere cu rază lungă şi medie, capabile să lovească ţinte regionale şi globale.

China păstrează multe aspecte ale dezvoltării sale militare secrete, conform oficialului, care a adăugat că Beijingul coordonează cercetări în complexe subterane, care nu pot fi detectate de sateliţi.

Taiwanul şi China continentală sunt guvernate de regimuri rivale de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949, şi preluarea puterii de către Partidul Comunist pe continent.

Teritoriul insular are propria monedă, drapel şi guvern propriu, dar nu este recunoscut de ONU ca stat independent.

Beijingul consideră în continuare insula ca una dintre provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei la Taipei sau a unei intervenţii externe - în special a Statelor Unite, principalul sprijin militar la insulei.

O invazie a Taiwanului de către China este, totuşi, puţin probabilă în viitorul apropiat, deoarece armata chineză are probleme structurale, mai ales în termeni de pregătire a militarilor şi de organizare.

Comunitatea de informaţii "nu ştie exact când vor avea încredere în capacitatea lor" de a lansa o invazie, a adăugat responsabilul din serviciile de informaţii militare. "Ei pot da ordinul să meargă acolo şi astăzi. Dar nu cred că au o încredere deosebită în această capacitate", a adăugat el.

În înalt responsabil militar chinez, generalul Li Zuocheng, l-a avertizat marţi pe şeful US Navy, amiralul John Richardson, contra oricărei "ingerinţe" vizând să susţină independenţa Taiwanului. "Dacă cineva doreşte să separa Taiwanul de China, armata chineză va apăra cu orice preţ unitatea ţării", a ţinut el să menţioneze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite