Pentagon: Cheltuielile militare ale Chinei au depăşit anul trecut 145 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile militare ale Chinei au depăşit anul trecut suma de 145 de miliarde de dolari, în principal datorită unui program de modernizare care a inclus drone, nave de război, avioane, precum şi arme cibernetice, a anunţat recent Pentagonul, potrivit Reuters.

Estimarea autorităţilor americane, bazată pe ratele de schimb şi preţurile din 2013, arată că suma cheltuită de chinezi în domeniul apărării este cu 20 la sută mai mare decât cifra oficială anunţată de Beijing (119 miliarde de dolari).

Bilanţul detaliat al activităţilor militare chineze va fi oferit într-un raport anual Congresului american, acesta urmând să ia act de progresul constant al capacităţilor de apărare chineze, potrivit sursei citate.

În 2013, cheltuielile militare ale Statele Unite au fost de circa 600 de miliarde de dolari, fiind pe primul loc în topul ţărilor care acordă cele mai mari sume în domeniul Apărării. Clasamentul este urmat apoi de China, Rusia (68 mld. de dolari), Arabia Saudită (59,6 mld) şi Regatul Unit (57 de mld de dolari).

Documentul vine la doar câteva zile după ce Secretarul american al Apărarii, Chuck Hagel, a acuzat dur conducerea de la Beijing că încearcă să destabilizeze situaţia din Marea Chinei de Sud prin pretenţiile sale teritoriale.

Pe de altă parte, China susţine că are dreptul să exploreze şi exploateze întregul teritoriu al mării, bogat în resurse petroliere şi de gaze naturale, în pofida disputelor cu alte state precum Taiwan, Brunei, Vietnam, Filipine sau Malaezia.

De asemenea, raportul realizat de Pentagon mai notează că investiţiile masive în apărare sunt făcute pentru posibile situaţii neprevăzute în Marea Chinei de Sud şi de Est.

„Investiţiile militare ale Chinei îi pun la dizpoziţie o capacitate tot mai mare de a-şi exercita puterea şi interesele în regiuni cât mai ample”, se arată în documentul redactat de Pentagon, potrivit Reuters.

Totodată, raportul Pentagonului reînnoieşte avertismentele în legătură cu posibilele atacuri cibernetice. „China îşi foloseşte capacităţile pentru a colecta informaţii împotriva mai multor sectoare americane, precum cel diplomatic, economic sau chiar al apărării”, se mai arată în raport.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite