Park Geun-hye, preşedinta Coreei de Sud: acţiunile personalului feribotului sunt „criminale”; cel puţin 62 de pasageri sunt declaraţi morţi

Park Geun-hye, preşedinta Coreei de Sud: acţiunile personalului feribotului sunt „criminale”; cel puţin 62 de pasageri sunt declaraţi morţi

Park Geun-hye, preşedinta Coreei de Sud. FOTO AFP

Scafandrii sud-coreeni au primit ordine să continue operaţiunile de căutare a posibililor supravieţuitori şi să recupereze corpurile neînsufleţite ale pasagerilor înecaţi, după scufundarea unui feribot în largul coastei de sud vest a Coreei de Sud, miercuri. Bilanţul morţilor se ridica luni la 64 de oameni, potrivit autorităţilor de la Seul. Şapte membri ai echipajului au fost arestaţi în acest caz, inclusiv căpitanul navei.

În ziua naufragiului au fost salvate 174 dintre cele aproximativ 450 de persoane aflate la bord, iar până în prezent nu au mai fost descoperiţi supravieţuitori. Numărul persoanelor dispărute a fost stabilit la 238, potrivit informaţiilor transmise luni de autorităţile sud-coreene.

Preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a ordonat echipelor de salvare să continue căutările, în ciuda şanselor tot mai slabe de a găsi supravieţuitori. Liderul sud-coreean a caracterizat acţiunile căpitanului şi ale echipajului drept „criminale” şi „de neiertat”. Anchetatorii au arestat deja şapte membri ai echipajului, sâmbătă fiind pus în spatele gratiilor căpitanul vasului. Ei vor răspunde în faţa acuzaţiilor de neglijenţă şi pentru nerespectarea regulilor de securitate a pasagerilor, încălcând codul maritim.

Ancheta a scos la iveală că în momentul accidentului feribotul era condus de un ofiţer subaltern şi nu de căpitan. Interogat de poliţie, căpitanul Lee Joon-seok a cerut scuze victimelor şi rudelor acestora. „Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat şi sunt profund ruşinat. Nu ştiu ce să spun”, a declarat acesta în faţa camerelor de luat vederi.

Cauzele accidentului nu sunt momentan cunoscute. Numeroşi pasageri susţin că au auzit un zgomot puternic după care feribotul s-a oprit brusc, ceea ce ar putea însemna că nava s-a lovit de un obiect imens. Specialiştii sunt de părere că un viraj strâns al feribotului ar fi provocat deplasarea încărcăturii, ceea ce ar fi condus la destabilizarea vasului.

Adjunctul directorului unui liceu de la sud de Seul, la care sunt înscrişi mai mulţi elevi daţi dispăruţi în naufragiul unui feribot în largul Coreei de Sud, a fost găsit mort vineri. Poliţia l-a găsit pe adjunct spânzurat de un copac, media locală scriind că este vorba de o sinucidere, însă ancheta este în desfăşurare.

Feribotul asigura legătura între portul Incheon (vest) şi Insula Jeju (sud) şi avea la bord 325 fiind liceeni aflaţi într-o excursie. Vasul s-a răsturnat complet miercuri dimineaţa şi a început să se scufunde cu rapiditate, mulţi oameni fiind captivi în cabine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: