Pandemia Covid-19. Economia chineză, cea mai mare recesiune din ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Naţional de Statistică a Chinei a informat vineri, că în primele trei luni ale anului, ca urmare a pandemiei de coronavirus, economia a scăzut cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, prima scădere de această amploare din 1976, anul când se încheia Revoluţia Culturală.

Economia Chinei s-a contract în trimestrul întâi pentru prima dată în istoria sa, cu o scădere de 6,8% pe un an, provocată în cea mai mare parte de pandemia de COVID-19 care practic a blocat activitatea ţării, potrivit datelor statistice oficiale publicate vineri. Această scădere este mai puţin pronunţată decât previziunile unui grup de analişti consultaţi de AFP (-8,2%).

Este vorba despre cea mai proastă performanţă de la începutul publicării trimestriale a PIB în anii 1990. În ultimul trimestru din 2019, creşterea s-a înscris la 6% anual.

În termeni anuali, China nu a mai cunoscut contracţie a PIB din 1976.

Deşi discutabile, datele despre PIB chinez sunt întotdeauna analizate în profunzime, dată fiind ponderea ţării în economia lumii.

În plină răspândire a coronavirusului în lume, China „trebuie să înfrunte noi dificultăţi şi provocări pentru a reporni activitatea şi producţia”, a admis în faţa presei un purtător de cuvânt al Biroului naţional pentru statistică, Mao Shengyong.

După ce a îngheţat timp de două luni aproape total viaţa socială şi economică pentru a încetini răspândirea epidemiei de coronavirus , China a ridicat în ultimele săptămâni majoritatea restricţiilor dar economia reporneşte foarte greu, mai ales datorită faptul că între timp, pieţele tradiţionale pentru exporturile chinezeşti, Statele Unite, Europa, sunt la rândul lor îngheţate de pandemia de coronavirus.

 Aceste cifre relevă cât de dificilă este redresarea economiilor după reluarea aproape normală a activităţii.

Bruxelles-ul a avertizat că China iese la cumpărături în căutare de companii ieftine, dar guvernele din Europa ar trebui să împiedice preluările şi să cumpere pachete de acţiuni în companiile vulnerabile.

Guvernele din Europa ar trebui să cumpere participaţii în companii pentru a elimina ameninţarea ca acestea să fie preluate de China, a avertizat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, întrucât Bruxelles-ul încearcă să protejeze businessurile europene în faţa crizei COVID-19, potrivit FT.

Bruxelles-ul lucrează deja la o serie de propuneri prin care le oferă ţărilor din Uniunea Europeană puteri sporite pentru ca acestea să blocheze tranzacţii iniţiate de companii de stat, care ar afecta mediul concurenţial.

„Nu avem nicio problemă ca statele să acţioneze ca participanţi la piaţă dacă e nevoie – să cumpere acţiuni în companii, atunci când vor să oprească astfel de preluări”, a spus Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă şi vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.

Companiile europene au fost întotdeauna în vizorul chinezilor, însă declinul economic rapid cauzat de pandemia de COVID-19 a generat reduceri masive în preţul acţiunilor acestora, ceea ce atrage atenţia chinezilor.

„Este foarte important să înţelegem că există un risc real ca businessurile să fie achiziţionate. Situaţia arată că trebuie să lucrăm intens. Este una dintre priorităţile noastre”, a spus Vestager.

Totuşi, ea le cere statelor să nu ia măsuri grăbite, necalculate şi încurajează ca soluţie principală un mediu legislativ neprietenos care să intimideze cumpărătorii din afara Europei.

„Oamenii sunt bineveniţi să facă business în Europa, dar nu prin mijloace concurenţiale nedrepte”, a spus ea.

După ce Germania şi Franţa au cerut în mod repetat un cadru de reglementare care să echilibreze nivelul de joc dintre europeni şi chinezi, Vestager a anunţat luna trecută că va lansa o serie de propuneri în acest sens în luna iunie.

Reglementarea ar viza corporaţiile deţinute sau controlate de guverne non-UE, pentru a adresa temerile legate de faptul că puterea financiară cu care vin acestea le acordă un avantaj nedrept faţă de competitorii din Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite