Pagubele provocate recifelor de vasele chinezeşti staţionate în Marea Chinei de Sud se văd din spaţiu: „Este o catastrofă de proporţii epice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugerile recifelor provocate de apele menajere deversate de vasele chinezeşti în Marea Chinei de Sud se văd din spaţiu FOTO Simularity via Insider
Distrugerile recifelor provocate de apele menajere deversate de vasele chinezeşti în Marea Chinei de Sud se văd din spaţiu FOTO Simularity via Insider

Apele menagere provenite de la peste 200 de vase de pescuit staţionate în preajma insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud pun în pericol viaţa marină din zonă, se arată într-un raport al unei firme americane de analiză satelitară. Pagubele sunt atât de extinse că pot fi văzute din spaţiu, relatează Insider.

Ape menajere brute deversate în mare de peste 200 de nave de pescuit chinezeşti provoacă daune masive mediului marin, a transmis luni compania americană Simularity care se ocupă de analiza imaginilor satelitare.

„Apele menajere provenite de la vasele ancorate în Insulele Spratley distrug recifele, şi putem vedea acest lucru din spaţiu. Zeci de nave ce staţionează acolo aruncă materii brute pe recifele pe care le ocupă. Pentru că stau pe loc, se adună grămezi de excremente”, a avertizat fondatorul şi CEO-ul Simularity la un forum digital organziat de centrul de reflecţie Stratbase ADR Institute din Manila.

Imaginile satelitare au fost captate pe o perioadă de cinci ani - între 14 mai 2017 şi 17 iunie 2021 - şi arată un contrast izbitor în privinţa ritmului de creştere a algelor în aceşti ani.

În total au fost înregistrate 236 de vase chinezeşti care nu s-au mişcat din loc perioade mari de timp. 

Peter Koning, director de vânzări la Simularity a  explicat pentru Insider că staţionarea îndelungată nu este o practică normală. Firma a monitorizat luni la rând vasele de pescuit şi a observat că acestea au rămas pe loc pe tot parcursul lor.

Excesul de nutrienţi din apele menajere stimulează creşterea planctontului din apă care, dacă se înmulţeşte în exces, poate sufoca viaţa marină.

„Aceste bacterii consumă oxigenul care în mod normal este disponibil pentru peşti, creând zone moarte”, a aratat Simularity în raportul său.

Imagini comparative privind pagubele provocate de supracreşterea algelor în Marea Chinei de Sud FOTO Simularity via Insider

Imagini comparative privind pagubele provocate de supracreşterea algelor în Marea Chinei de Sud FOTO Simularity via Insider

Recifele de corali pot avea nevoie şi de 10.000 de ani pentru a se forma în timp ce barierele de corali şi atolii necesită între 100.000 şi 30 de milioane de ani.

„Este o catastrofă de proporţii epice şi ne apropiem de un punct fără de întoarcere”, a remarcat Derr.

Filipine, una din ţările cu pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud, reclamată în mare parte de China, a declarat că verifică raportul firmei americane

„În timp ce căutăm să confirmăm şi să verificăm aruncarea acestor reziduuri, considerăm aceste acte iresponsabile, dacă se dovedesc reale, ca fiind nocive pentru ecologia marină din zonă”, a transmis ministrul filipinez al apărării într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite