Osama Bin Laden în Pakistan, împreună cu noua sa familie

Osama Bin Laden în Pakistan, împreună cu noua sa familie

Liderul reţelei Al Qaeda, Osama Bin Laden, se află în Pakistan împreună cu noua sa familie, relata marţi presa pakistaneză, informează The Examiner. Potrivit unui fost membru al Serviciului Secret Pakistanez, Bin Laden a ajutat guvernul pakistanez să obţină ajutor financiar şi militar din partea Statelor Unite ale Americii.

Alianţa armată Coreea de Nord - China: "Va dura o veşnicie"

Alianţa armată Coreea de Nord - China:

Presa de stat nord-coreeană a relatat luni că miniştrii apărării din Coreea de Nord şi China şi-au reafirmat dorinţa de a consolida alianţa veche de 60 de ani. China a sprijinit Coreea de Nord în timpul Războiului din Coreea (1950-1953) şi este principala sursă de ajutor economic şi sprijin diplomatic a nord-coreenilor.

Atentat cu bombă în Pakistan: doi morţi

Atentat cu bombă în Pakistan: doi morţi

Doi ofiţeri de poliţie pakistanezi şi-au pierdut astăzi viaţa într-un atentat cu bombă în Peshawar, la o zi după ce un atentator sinucigaş omorâse 19 persoane, atentatele înscriindu-se în valul de atacuri prin care militanţii islamişti ripostează ofensivei armatei în regiunea de lângă graniţa Afganistanului, Waziristanul de Sud, relatează Agerpres.

Cursa înarmărilor, versiunea online

Cursa înarmărilor, versiunea online

Marile puteri au început să investească masiv în armamentul cibernetic. Atacurilor cibernetice le-au căzut victime state mici şi mari. Totul pare însă un soi de repetiţie modestă pentru ceea ce specialiştii avertizează că va fi „războiul viitorului".

Un nou mandat pentru preşedintele afgan

Un nou mandat pentru preşedintele afgan

„Cultura impunităţii trebuie să ia sfârşit în Afganistan", a declarat, referindu-se la fenomenul corupţiei, preşedintele Hamid Karzai, în cursul discursului rostit ieri, la învestirea sa pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea statului.

Cu câteva săptămâni în urmă, când epidemia de Covid 19 abia începea să-şi demonstreze virulenţa în Lombardia şi în Veneto, o ziaristă asiatică, pesemne chineză, a remarcat faptul că preşedintele SUA încetase să se mai refere la această boală ca la o gripă „chinezească” şi o numea, mai nou, după titulatura ei ştiinţifică.

acum 14 zile · comentarii (18)

Anunţul este oficial şi echivalent cu o explozie de mari proporţii: printr-un mesaj transmis Ambasadei americane de la Manila, Statele Unite au fost notificate de către guvernul Filipinelor despre intenţia de a pune capăt unui acord militar de importanţă strategică. Cu aceeaşi ocazie, americanii au fost anunţaţi că au la dispoziţie 180 de zile în acest sens.

acum 2 luni · comentarii (42)

Orientul Mijlociu a devenit o zonă precum erau Balcanii înainte de Primul Război Mondial. Balcanizare din Orient are rădăcini religioase care vin din istorie. Două planuri sunt evidente: lupta între suniţi şi şiiţi, dar şi concurenţa între şiiţi pentru supremaţia centrul religios central şiit, Najaf (oraşul sfânt  al şiiţilor situat în Irak) sau Qom (în Iran).

acum 6 luni · comentarii (57)

S-ar putea ca, după ziua de neobişnuit de intense violenţe de ieri în Hong Kong, guvernul central chinez să fie extrem de tentat să răspundă după „modelul Tienanmen“ de tristă amintire, lăsând în linia a doua forţele de ordine (poliţie şi unităţile speciale de intervenţie anti-demonstranţi) şi aducând în stradă unităţile armatei.

acum 7 luni · comentarii (48)

Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

acum 10 luni · comentarii (3)

În provincia Xinjiang, din Vestul Chinei, există o minoritate etnică musulmană, turcică. Această grupare etnică este cunoscută sub numele de Uyghuri. Adesea, Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) a acuzat/ acuză minoritate musulmană de fanatism religios, dar şi de atentatele teroriste de pe teritoriul RPC.

acum 12 luni · comentarii (23)

Recentele evoluţii dintre India şi Pakistan şi eliberarea vineri a pilotului capturat, Abhinandan Varthaman reprezintă o escaladare fără precedent de la războiul de frontieră din 1999. Dar episodul a mai relevat încă o dată joaca cu arma nucleară pe care o face Pakistanul la graniţa sa cu India în Kashmir.

acum 1 an · comentarii (4)

Noul An a venit cu o explozie de violenţă verbală şi agresivitate diplomatică nemaiîntâlnită între Canada şi China. Arestarea şefei financiare a companiei Huawei, Meng Wanzhou, nimeni alta decât fiica fondatorului chinez al companiei, cel mai mare producător de electronice din lume, a generat o adevărată explozie de agresivitate şi virulenţă verbală, dar cu costuri majore la nivelul resortisanţilor canadieni aflaţi în China.

acum 1 an · comentarii (90)

Una dintre meseriile cele mai bănoase este cea de prognozare a dezastrelor de natură economică. Dacă mai ai şi un model, eventual un Premiu Nobel şi te cheamă Stiglitz, poţi fi extrem de vocal şi de succes în prognoza crizelor economice globale, chiar dacă acestea nu mai au loc. Când ai şi nimerit una din plin, prestigiul aduce enorm de multe avantaje.

acum 1 an · comentarii (58)

Problemele populaţiei uigure, de religie musulmană, care locuiesc majoritar în provincia nord-vestică Xinjiang, sunt binecunoscute la nivel mondial. Încă din 2009, când manifestaţii masive de protest s-au încheiat cu moartea a peste 200 de persoane, modul în care China rezolvă problema uigurilor a fost discutabilă.

acum 1 an · comentarii (55)
Postari Recente