Golf: Sute de terenuri ilegale de golf în China

Golf: Sute de terenuri ilegale de golf în China

Sute de terenuri de golf ilegale au apărut în China, după ce a fost dat un moratoriu pentru prezervarea terenurilor agricole, în 2004, ceea ce a iritat autorităţile din Beijing, care au anunţat sancţiuni grele împotriva responsabililor, anunţă presa oficială.

Un cutremur de 6,2 grade a zguduit Indonezia

Un cutremur de 6,2 grade a zguduit Indonezia

Un puternic seism cu magnitudinea de 6,2 grade a s-a resimţit astăzi în provincia indoneziană East Nusa Tenggara, fără să provoace victime sau pagube materiale majore, a anunţat Institutul de meteorologie şi geofizică din Indonezia, citat de agenţiile de presă internaţionale.

Un sfert din teritoriul Indiei s-a transformat în deşert

Un sfert din teritoriul Indiei s-a transformat în deşert

Potrivit primului studiu comandat de guvernul indian, aproape un sfert din teritoriul Indiei s-a transformat în deşert sau este în curs de deşertificare, informează AFP. Despădurirea şi supraexploatarea păşunilor explică în mare parte procesul de deşertificare ce afectează în primul rând nordul şi vestul Indiei, indică studiul întreprins de Centrul Aplicaţiilor în Spaţiu şi revista Current Science.

Cu câteva săptămâni în urmă, când epidemia de Covid 19 abia începea să-şi demonstreze virulenţa în Lombardia şi în Veneto, o ziaristă asiatică, pesemne chineză, a remarcat faptul că preşedintele SUA încetase să se mai refere la această boală ca la o gripă „chinezească” şi o numea, mai nou, după titulatura ei ştiinţifică.

acum 14 zile · comentarii (18)

Anunţul este oficial şi echivalent cu o explozie de mari proporţii: printr-un mesaj transmis Ambasadei americane de la Manila, Statele Unite au fost notificate de către guvernul Filipinelor despre intenţia de a pune capăt unui acord militar de importanţă strategică. Cu aceeaşi ocazie, americanii au fost anunţaţi că au la dispoziţie 180 de zile în acest sens.

acum 2 luni · comentarii (42)

Orientul Mijlociu a devenit o zonă precum erau Balcanii înainte de Primul Război Mondial. Balcanizare din Orient are rădăcini religioase care vin din istorie. Două planuri sunt evidente: lupta între suniţi şi şiiţi, dar şi concurenţa între şiiţi pentru supremaţia centrul religios central şiit, Najaf (oraşul sfânt  al şiiţilor situat în Irak) sau Qom (în Iran).

acum 6 luni · comentarii (57)

S-ar putea ca, după ziua de neobişnuit de intense violenţe de ieri în Hong Kong, guvernul central chinez să fie extrem de tentat să răspundă după „modelul Tienanmen“ de tristă amintire, lăsând în linia a doua forţele de ordine (poliţie şi unităţile speciale de intervenţie anti-demonstranţi) şi aducând în stradă unităţile armatei.

acum 7 luni · comentarii (48)

Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

acum 10 luni · comentarii (3)

În provincia Xinjiang, din Vestul Chinei, există o minoritate etnică musulmană, turcică. Această grupare etnică este cunoscută sub numele de Uyghuri. Adesea, Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC) a acuzat/ acuză minoritate musulmană de fanatism religios, dar şi de atentatele teroriste de pe teritoriul RPC.

acum 12 luni · comentarii (23)

Recentele evoluţii dintre India şi Pakistan şi eliberarea vineri a pilotului capturat, Abhinandan Varthaman reprezintă o escaladare fără precedent de la războiul de frontieră din 1999. Dar episodul a mai relevat încă o dată joaca cu arma nucleară pe care o face Pakistanul la graniţa sa cu India în Kashmir.

acum 1 an · comentarii (4)

Noul An a venit cu o explozie de violenţă verbală şi agresivitate diplomatică nemaiîntâlnită între Canada şi China. Arestarea şefei financiare a companiei Huawei, Meng Wanzhou, nimeni alta decât fiica fondatorului chinez al companiei, cel mai mare producător de electronice din lume, a generat o adevărată explozie de agresivitate şi virulenţă verbală, dar cu costuri majore la nivelul resortisanţilor canadieni aflaţi în China.

acum 1 an · comentarii (90)

Una dintre meseriile cele mai bănoase este cea de prognozare a dezastrelor de natură economică. Dacă mai ai şi un model, eventual un Premiu Nobel şi te cheamă Stiglitz, poţi fi extrem de vocal şi de succes în prognoza crizelor economice globale, chiar dacă acestea nu mai au loc. Când ai şi nimerit una din plin, prestigiul aduce enorm de multe avantaje.

acum 1 an · comentarii (58)

Problemele populaţiei uigure, de religie musulmană, care locuiesc majoritar în provincia nord-vestică Xinjiang, sunt binecunoscute la nivel mondial. Încă din 2009, când manifestaţii masive de protest s-au încheiat cu moartea a peste 200 de persoane, modul în care China rezolvă problema uigurilor a fost discutabilă.

acum 1 an · comentarii (55)
Postari Recente