Sfârşitul autonomiei Hong Kongului: cum arată viitorul şi ce pregătesc SUA

Sfârşitul autonomiei Hong Kongului: cum arată viitorul şi ce pregătesc SUA

China acţionează pentru a prelua autonomia Hong Kongului, parte a unei serii de încercări agresive de a controla regiunea, relatează The Atlantic. China încearcă să forţeze o legislaţie a securităţii naţionale care periclitează principiul „o ţară, două sisteme” sub care funcţionează regiunea semiautonomă. Locuitorii şi comunitatea internaţională se tem că acesta e sfârşitul Hong Kongului.

India şi China sunt în confruntări armate directe la 4270 m. Trupele speciale, pregătite pentru lupta la înălţimi cu aer rarefiat, au fost mobilizate în toată zona frontierei în lungime de 3488 km nedemarcată şi aflată în dispută încă din perioada decolonizării şi din timpul războiului din 1962.

acum 5 zile · comentarii (51)

Dacă la Bucureşti, la nivel înalt, a fost reafirmată opţiunea României pentru menţinerea Parteneriatului Strategic cu SUA, a prezenţei noastre active în NATO şi UE, la Beijing s-a reiterat faptul că asigurarea intereselor strategice ale Chinei în lume implică - cum au dovedit ultimele evenimente - şi asumarea riscului confruntării cu Statele Unite, într-un nou Război Rece.

acum 10 zile · comentarii (26)

Marţi, 26 mai 2020, Javid Faisal, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, din Afganistan, a precizat că în cursul zilei vor mai fi eliberaţi 900 de talibani. Anunţul coincide cu ultima zi a încetării focului decisă de mişcarea talibanilor. De ce ne pasă ce se întâmplă acolo? Majoritatea celor 30 de militari români căzuţi la datorie, în perioada postdecembristă au murit pe pământ afgan.

acum 12 zile · comentarii (5)

Sunt două elemente de mare interes. În primul rând autorul, general de aviaţie (r) şi profesorul universitar Qiao Lian, director al Consiliului pentru cercetări privind securitatea naţională şi membru al Asociaţiei chineze a scriitorilor, semnatarul unei cărţi celebre, „Războiul fără limite“, lucrare considerată drept esenţială pentru înţelegerea Chinei contemporane, a structurii programului său de restructurare a ambiţiilor internaţionale

acum 24 zile · comentarii (78)

Kim Jong-un are mania dispariţiei din viaţa publică pentru o perioadă de timp. De câte ori se întâmplă acest fapt, apar zvonuri despre sănătatea sa, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi false. Chiar dacă Kim dispare definitiv, dinastia comunistă merge înainte datorită Beijingului care are tot interesul să nu aibă în coastă inamicii tradiţionali din sudul Peninsulei.

luna trecuta · comentarii (8)

Francis Fukuyama este celebru pentru cartea sa despre Sfârşitul Istoriei, în care anunţa, la sfârşitul Războiului Rece, convergenţa generală a lumii la liberal democraţie, după prăbuşirea Zidului Berlinului şi dezintegrarea Uniunii Sovietice şi sfârşitul comunismului ca regim.

luna trecuta · comentarii (111)

Intrarea într-o nouă fază a crizei declanşate de coronavirus – revenirea valului doi al pandemiei în China, urcarea exponenţială a numărului de cazuri în Rusia şi trecerea vârfului curbei îmbolnăvirilor pentru statele europene cele mai afectate şi chiar pentru SUA – a permis o revenire mai aşezată la analiza motivului agresivităţii neobişnuite a Chinei şi abordărilor sale neuzuale în planul imaginii.

acum 2 luni · comentarii (181)

Anunţul este oficial şi echivalent cu o explozie de mari proporţii: printr-un mesaj transmis Ambasadei americane de la Manila, Statele Unite au fost notificate de către guvernul Filipinelor despre intenţia de a pune capăt unui acord militar de importanţă strategică. Cu aceeaşi ocazie, americanii au fost anunţaţi că au la dispoziţie 180 de zile în acest sens.

acum 4 luni · comentarii (42)

Orientul Mijlociu a devenit o zonă precum erau Balcanii înainte de Primul Război Mondial. Balcanizare din Orient are rădăcini religioase care vin din istorie. Două planuri sunt evidente: lupta între suniţi şi şiiţi, dar şi concurenţa între şiiţi pentru supremaţia centrul religios central şiit, Najaf (oraşul sfânt  al şiiţilor situat în Irak) sau Qom (în Iran).

acum 9 luni · comentarii (57)

S-ar putea ca, după ziua de neobişnuit de intense violenţe de ieri în Hong Kong, guvernul central chinez să fie extrem de tentat să răspundă după „modelul Tienanmen“ de tristă amintire, lăsând în linia a doua forţele de ordine (poliţie şi unităţile speciale de intervenţie anti-demonstranţi) şi aducând în stradă unităţile armatei.

acum 9 luni · comentarii (48)

Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

acum 12 luni · comentarii (3)
Postari Recente