Orfani şi fără adăpost: cum se duce lupta pentru supravieţuire pe străzile din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yoon Hee FOTO Captură de ecran CNN
Yoon Hee FOTO Captură de ecran CNN

Yoon Hee s-a născut într-un sat din Coreea de Nord, aproape de locul unde fondatorul ţării, Kim Il-sung, a purtat bătălia pentru independenţă, iar fiul său, Kim Jong-il, a venit pe lume. Asemănările dintre tânăra orfană şi conducătorii patriei sale se opresc însă aici.

Prima dată când a fost abandonată, Yoon Hee era numai copil. La şase luni de la naşterea sa, părinţii ei au divorţat, iar fata a fost lăsată în grija unui prieten. A doua oară când a fost părăsită, avea opt ani şi revenise la mama ei. Într-o zi, femeia i-a spus că trebuie să plece.  

„Nu s-a mai întors niciodată“,  a povestit Yoon, într-un material realizat de CNN.

Prin urmare, fata a fost nevoită să locuiască singură în Coreea de Nord şi să se descurce pe cont propriu. A trăit pe străzi, tremurând de frig în timpul iernii, a cerşit şi s-a confruntat cu depresia, lipsa hranei, a atenţiei sau a unei persoane care să îi acorde sprijin.

Yoon Hee locuia în acelaşi cartier cu mama ei, pe străzile oraşului Hyesan, sperând că se vor reuni la un moment dat.

Uneori, mă întâlneam cu ea pe stradă“,  a povestit ea, „dar nu îmi acorda atenţie“. Altă dată, când s-au revăzut, mama ei i-a spus că viaţa ei este deja destul de grea, aşadar nu o putea lua în grija ei.

Cu toate acestea, Yoon povesteşte că a continuat să spere.

Moarte prin electrocutare

Recentele tensiuni din zonă au îndreptat atenţia lumii către liderul de la Phenian, Kim Jong-un. Criza umanitară este unul dintre subiectele despre care se discută frecvent, cu atât mai mult cu cât ţara depune eforturi pentru dezvoltarea arsenalului nuclear, însă nu poate oferi adăpost orfanilor.

Sunt mulţi copii ca mine care mor“, arată Hyuk Kim, care a reuşit să iasă din ţară în 2011, după ce a petrecut aproape un deceniu pe străzi.

În iernile aspre, el şi alţi orfani îşi căutau un loc în care să doarmă, în apropierea fabricilor, unde se găseau şi transformatoare electrice.

Mulţi copii atingeau accidental transformatoarele şi mureau în somn“, a povestit Hyuk, care a precizat că nu doreşte să  îi fie dezvăluit numele real.

Situaţia orfanilor refugiaţi din Coreea de Nord a atras atenţia grupurilor umanitare, care au luptat pentru ca aceştia să adoptaţi de cetăţenii altor ţări.

Aproximativ 50 de orfani nord-coreeni care nu au împlinit încă vârsta de 24 de ani ajung în Coreea de Sud în fiecare an, potrivit guvernului sud-coreean. Numărul orfanilor reprezintă aproximativ 2% din numărul total de refugiaţi nord-coreeni.

Un deceniu petrecut în stradă

La scurt timp după ce Yoon Hee a întâlnit-o pe mama ei pe stradă, s-a îmbolnăvit. Singură, la vârsta de 10 ani, a zăcut în zăpadă, fără să primească ajutor din partea cuiva. A încercat să se încălzească, dar era deja îngheţată şi abia se putea mişca. Se gândea că va muri.

În curând, însă, delirul i-a fost întrerupt de glasul unei femei. Yoon Hee a recunoscut-o: era o localnică din sat care se străduia, de asemenea, să îşi crească propriii copii. I-a oferit bani şi i-a spus că trebuie să supravieţuiască.

Vreme de aproape 10 ani, Yoon Hee a trăit pe străzi şi a mâncat ceea ce alţii aruncau. În fiecare noapte, ducea o luptă pentru supravieţuire. A învăţat în cele din urmă care erau cele mai bune locuri în care să se odihnească, unde să caute mâncare şi cum să aibă grijă de ea. De multe ori, dormea sub ferestrele caselor.

Lupta pentru supravieţuire

Hyuk şi-a pierdut mama când avea şase ani, iar cinci ani mai târziu, tatăl său a pierit, de asemenea.

A ajuns să locuiască în nordul ţării, cu alţi şase băieţi.

Pentru că nu aveau ce mânca, orfanii furau uneori hrană, motiv pentru care erau adesea acuzaţi  de oameni, chiar atunci când erau nevinovaţi. Poliţiştii obişnuiau să îi agreseze, pentru că, aşa cum spune el, nu exista nimeni care să îi apere.

La 21 de ani, Hyuk învaţă la o şcoală din Coreea de Sud, unde nu este nevoit să plătească taxe, are parte de trei mese pe zi şi de un dormitor confortabil. Deşi i-a fost greu să se adapteze la noua sa viaţă, recunoaşte că se simte în siguranţă, mai ales deoarece se poate exprima fără constrângeri.

„Pot mânca, trăi şi supravieţui aici“, arată el.

Lipsiţi de speranţă

Când Yoon Hee a mai crescut, a încetat să mai spere că va locui vreodată din nou cu mama ei.

„Speram că sunt oameni care doresc să mă ajute“, arată ea, explicând că, de multe ori, vecinii o plăteau să muncească pentru ei.

În 2009, însă, preţurile au crescut dramatic, iar oamenii au început să sufere de foame. Mulţi dintre ei au decis să fugă în China, iar Yoon i-a urmat. În China, pe de altă parte, a fost prinsă de trei ori de poliţia locală şi trimisă într-o închisoare din ţara ei natală. A fost bătută de gardieni, dar eliberată de fiecare dată.

În 2010, a fost eliberată din închisoare pentru a patra oară şi atunci a întâlnit un activist pentru drepturile omului, pe Daniel Park.

Yoon a locuit cu Park şi familia sa în China. Spre sfârşitul anului, Park a ajutat-o să ajungă în Coreea de Sud.

În familie

În Seul, Yoon Hee locuieşte cu Park, soţia lui şi cei doi copii ai acestora, precum şi cu alţi patru copii nord-coreeni. Locuinţa lor este modestă, dar este mai mult decât a avut ea parte.

Uneori, povesteşte că se gândeşte la mama ei. „Mai degrabă i-aş oferi dragoste decât să o învinovăţesc“, explică ea, întrebându-se încă dacă va mai avea ocazia să o revadă vreodată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite