Omul care a transformat oraşul-stat Singapore într-un „tigru asiatic“ a murit la vârsta de 91 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lee Kuan Yew, fondatorul oraşului-stat Singapore, a murit luni, la vârsta de 91 de ani. Singaporezii i-au adus un omagiu în stradă celui care le-a fost premier între 1959 şi 1990. Lee Kuan Yew a făcut din Singapore un centru regional, atât financiar cât şi pentru servicii de înaltă tehnologie . El a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud (ASEAN), în 1992.

Primul şef al guvernului din Singapore, Lee Kuan Yew, principalul artizan al transformării oraşului-stat, pe parcursul a trei decenii, într-una din cele mai înfloritoare economii din Asia, a încetat din viaţă fără suferinţă la spitalul general din Singapore astăzi (luni) la ora 03.18 (duminică, 19.18 GMT)", a anunţat premierul Lee Hsien Loong, fiul său, într-un comunicat.

Lee Kuan Yew a fost internat în spital pe 5 februarie pentru o pneumonie acută. Zilele trecute, guvernul a anunţat că starea sa s-a deteriorat şi mai mult din cauza unei infecţii.

Primul şef al guvernului din Singapore, în 1959, an în care oraşul-stat s-a emancipat de sub tutela britanică, Lee Kuan Yew a cunoscut o longevitate excepţională în această funcţie pe care a ocupat-o până în 1990.

Sub conducerea sa, Singapore s-a bucurat de o dezvoltare economică spectaculoasă pentru a deveni unul din "tigrii asiatici". Apărătorii drepturilor omului l-au criticat însă pe acest avocat de profesie pentru că a condus ţara cu o mână de fier, o domnie în cursul căreia opozanţii politici au fost trimişi la închisoare sau lipsiţi de mijloace financiare din cauza costisitoarelor procese de calomnie.

Lee Kuan Yew a fost o personalitate foarte influentă în Singapore şi în Asia. El a demisionat în 1990 pentru a-i lăsa locul principalului său colaborator, Goh Chok Tong. Acesta, la rândul său, i-a lăsat locul lui Lee Hsien Loong în 2004.

Partidul Acţiunii Populare pe care l-a înfiinţat în 1954 a câştigat toate alegerile cu începere din 1959 şi deţine în prezent 80 din cele 87 de locuri ale parlamentului.

Într-o carte publicată în 2013, Lee Kuan Yew, marcat de pierderea soţiei sale cu trei ani mai devreme, a scris că se simte din ce în ce mai slăbit şi că îşi doreşte o moarte rapidă.

Decesul său intervine într-un moment în care ţara se află în plină pregătire a evenimentelor ce vor marca împlinirea a 50 de ani de la proclamarea independenţei, pe 9 august.

Şi China i-a adus un omagiu luni fondatorului statului modern Singapore, Lee Kuan Yew, salutând un "strateg" şi "un om de stat asiatic cu o influenţă incomparabilă", scrie AFP.

Născut într-o familie de origine chineză, fostul prim şef al guvernului din Singapore s-a stins din viaţă luni într-un spital din oraşul-stat, a făcut cunoscut fiul acestuia, premierul Lee Hsien Loong.

"Lee Kuan Yew a fost, de asemenea, un strateg care a avut în acelaşi timp valori orientale şi o viziune internaţională", a subliniat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hong Lei.

China îşi exprimă "întreaga simpatie şi sincerele sale condoleanţe guvernului din Singapore, populaţiei şi rudelor lui Lee Kuan Yew după decesul acestuia", a adăugat Hong.

Potrivit site-ului de informaţii Neatease, Lee Kuan Yew a efectuat nu mai puţin de 33 de vizite în China cu începere din 1976.

Lee Kuan Yew va rămâne ca principalul artizan al transformării statului-oraş, pe parcursul a trei decenii, într-una din cele mai înfloritoare economii din Asia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite