Occidentul impinge China şi Rusia să devină tot mai apropiate. Care va fi testul real al relaţiilor sino-australiene? China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

În numărul de astăzi, am selectat pentru publicul nostru o serie de articole recente consacrate relaţiilor bilaterale sino-ruse. Mesajul (oficios) pe care autorităţile chineze vor să îl transmită prin preluarea şi propagarea acestor texte este că relaţia sino-rusă devine tot mai solidă, strategică, iar Occidentul este principalul vinovat.

Sesizăm aici că Beijingul trimite şi un mesaj subtil Vestului, pe care îl acuză că intransigenţa pe care o arată apropo de China este în detrimentul său. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Sumar:

  • Expert rus: Occidentul împinge China şi Rusia să devină din ce în ce mai apropiate.
  • Diplomaţia Chinei în anul 2021: Diplomaţia şefilor de stat conduce cooperarea chino-rusă la rezultate fructuoase
  • Ministerul Afacerilor Externe al Chinei: Esenţa cooperării economice, comerciale şi de investiţii dintre China şi Australia îl reprezintă beneficiul şi câştigul reciproc.
  • Expert rus: Occidentul împinge China şi Rusia să devină din ce în ce mai apropiate.

Într-un articol publicat recent, intitulat „Rusia şi China devin din ce în ce mai apropiate în contextul tensiunilor cu Occidentul”, Daniel Bochkov, expert al Consiliului pentru afaceri internaţionale ruse (RIAC) afirmă că, retorica împotriva Rusiei şi a Chinei nu este întâlnită doar în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ci se regăseşte din ce în ce mai des în alte forumuri conduse de SUA.

Imediat ce întâlnirea în format online dintre preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin s-a încheiat, Biden a promis că „În cazul în care Moscova va acţiona imprudent în ceea ce priveşte Ucraina, vor fi luate „măsuri majore”, care ar putea avea „consecinţe distructive”. Putin a detaliat anterior care sunt limitele Rusiei cu privire la problema Ucrainei.

În loc de a ajunge la un compromis, Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi au adoptat o atitudine din ce în ce mai neprietenoasă faţă de Rusia şi China.

Ascensiunea Chinei şi ameninţarea Rusiei au dominat agenda NATO, ambele aspecte fiind incluse în versiunea revizuită a strategiei pe 10 ani a NATO, publicată recent. Noul document descrie China drept o „provocare sistemică” pentru NATO, fiind la egalitate cu Rusia, o diferenţă semnificativă faţă de precedentul document de strategie pe 10 ani, care nu menţiona în niciun fel China.

Retorica împotriva Rusiei şi a Chinei nu este întâlnită doar în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ci se regăseşte din ce în ce mai des în alte forumuri conduse de SUA. În deschiderea reuniunii miniştrilor de Externe ai Grupului celor Şapte (G7), care a avut loc recent în Marea Britanie, la Liverpool, principala temă a constituit-o „ „apărarea colectivă” împotriva ameninţărilor tot mai mari venite din partea actorilor ostili”. Odată cu plecarea cancelarului german Angela Merkel, (care este considerată a fi una dintre ultimele voci pragmatice ale Europei în ceea ce priveşte China) este posibil ca Uniunea Europeană (UE) să încline mai mult spre NATO şi SUA.

a

Foto: Reuniunea miniştrilor de Externe ai Grupului celor Şapte (G7) a avut loc recent (în perioada 10-12 decembrie) în Marea Britanie, la Liverpool.

În acelaşi timp, Marea Britanie încearcă să îşi consolideze opoziţia faţă de transporturile de gaze din Rusia către Europa, în special faţă de proiectul celei de-a doua linii a gazoductului Nord Stream. În semn de solidaritate cu Rusia, China a condamnat politizarea problemei gazelor. Ea sprijină, de asemenea, iniţiativa Rusiei de a convoca un summit al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Rusia, la rândul său, şi-a exprimat sprijinul faţă de China, condamnând încercările anumitor ţări de a „politiza” sportul şi de a boicota Jocurile Olimpice de Iarnă 2022 de la Beijing. În ceea ce priveşte Jocurile Olimpice, cât şi capacitatea Chinei de a le organiza, Moscova a avut întotdeauna o atitudine pozitivă.

Rusia şi China tind să îşi coordoneze acţiunile internaţionale, în special prin organizarea unor summituri la nivel înalt, desfăşurate înainte şi după cele mai importante întâlniri cu liderii occidentali. Prin acest lucru, cele două ţări îşi exprimă dorinţa de a evidenţia relaţiile strânse existente între cele două părţi, precum şi încrederea politică reciprocă. 

Pe măsură ce Statele Unite continuă să îşi mobilizeze aliaţii şi să întreprindă acţiuni împotriva Chinei şi a Rusiei, cooperarea sino-rusă capătă o şi mai mare importanţă.

Sursa:http://www.chinaru.info/News/zhongekuaixun/65767.shtml, 23 decembrie 2021.

  • Diplomaţia Chinei în anul 2021. Diplomaţia şefilor de stat conduce cooperarea chino-rusă la rezultate fructuoase
a

Foto: Wang Yi a participat la recepţia de celebrare a 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare dintre China şi Rusia”

a

Foto: 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare dintre China şi Rusia”

În 2021, în contextul noii epidemii de coronavirus, care a produs mari schimbări în acest secol, China şi Rusia au sărbătorit 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare”, (prescurtat de-a lungul textului drept „Tratat”). Pe baza acestuia, cele două ţări continuă aprofundarea colaborării strategice şi pragmatice în diferite domenii, şi oferă un sprijin important în promovarea dezvoltării celor două ţări, având, de asemenea, un rol principal în unirea comunităţii internaţionale pentru a depăşi dificultăţile vremurilor.

Prelungirea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare”

Anul 2021 marchează 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare”. Prin intermediul acestui document, s-a stabilit pentru prima dată, din punct de vedere juridic, un concept de pace, de prietenie transmisă din generaţie în generaţie şi un principiu potrivit căruia cele două ţări nu se vor alia una împotriva celeilalte sau împotriva unei părţi terţe, şi nici nu vor permite unei terţe să intervină în relaţiile lor bilaterale. Astfel, acest document a devenit unul foarte important din punct de vedere al dezvoltării constante şi pe termen lung a relaţiilor sino-ruse.

aa

Foto: Şefii de stat ai Rusiei şi Chinei anunţă în mod oficial prelungirea „Tratatului”

Pe 28 iunie 2021, preşedintele Xi Jinping şi preşedintele Vladimir Putin au avut o întâlnire în format online şi au emis o declaraţie comună, prin intermediul căreia au anunţat în mod oficial prelungirea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare”, promovând astfel dezvoltarea la un nivel înalt a relaţiilor sino-ruse.

În anul 2021, preşedintele Xi şi Vladimir Putin au avut două întâlniri organizate prin intermediul unei videoconferinţe şi o convorbire telefonică, cei doi şefi de stat contribuind la dezvoltarea la nivel înalt a relaţiilor sino-ruse. De asemenea, cele două ţări au continuat tradiţia de a se sprijini reciproc în organizarea unor evenimente de mare amploare.

Preşedintele Xi a participat la cel de-al 6-lea Forum Economic Estic - WEF 2021, iar preşedintele Putin a participat la conferinţa ONU privind biodiversitatea (COP15), găzduită de China. Sub conducerea strategică a celor doi şefi de stat, întâlnirile regulate dintre prim-miniştrii celor două ţări şi mecanismele multiple de cooperare dintre guverne funcţionează bine. Acest lucru a contribuit la consolidarea încrederii dintre cele două state.

O colaborare strategică matură şi stabilă

China şi Rusia s-au sprijinit strâns în probleme care privesc interesele lor comune. În 2021, cele două ţări au semnat o declaraţie comună cu privire la o serie de probleme ale guvernării globale actuale, expunând o conotaţie corectă pentru democraţie şi drepturile omului. În ceea ce priveşte situaţia din Afganistan, China şi Rusia au avut o bună comunicare şi o cooperare strategică la diferite niveluri. Cele două ţări au demonstrat în mod activ responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă o mare putere. Acestea contribuie la unirea comunităţii internaţionale pentru a lupta împotriva epidemiei, pentru a promova distribuirea egală la nivel mondial a vaccinului împotriva Covid-19 şi pentru a contribui la protejarea vieţii şi a sănătăţii omenirii.

O cooperare militară pragmatică şi eficientă

În 2021, miniştrii Apărării din China şi Rusia au participat la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) şi au continuat să menţină o interacţiune strânsă la nivel înalt între cele două armate.

a

Foto: Consilierul de stat şi Ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe (dreapta) salutându-se ccu Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Sursa: Site-ul oficial al Ministerului Apărării al R.P.Chineze

Forţele armate chineze şi ruse au desfăşurat exerciţii comune instituţionalizate precum: exerciţiul militar „Joint Western 2021”, exerciţiul militar anti-terorism „Peace Mission 2021”, şi "Maritime Joint-2021", primul exerciţiu militar maritim de mare amploare militar. Aceste exerciţii au evidenţiat dezvoltarea la nivel înalt a cooperării militare dintre cele două ţări.

a

Foto : Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care a avut loc în Duşanbe, capitala Tadjikistanului pe data de 28 Iulie 2021 , Sursa: Site-ul oficial al Ministerului Apărării al R.P.Chineze

O cooperare pragmatică cu rezultate fructuoase

În 2021, în contextul epidemiei, cooperarea pragmatică dintre China şi Rusia a înregistrat în mod constant progrese, atât calitatea, cât şi volumul schimburilor comerciale s-au îmbunătăţit constant. Din ianuarie şi până în noiembrie, volumul schimburilor comerciale dintre China şi Rusia a fost de 130,428 miliarde USD, cu 33,6% mai mult faţă de anul trecut, estimându-se ca pe parcursul noului an să atingă un nou record. O serie de proiecte strategice majore cum ar fi energia nucleară, infrastructura şi industria aerospaţială, continuă să înregistreze progrese. Cooperarea financiară continuă să se aprofundeze, iar moneda oficială a Republicii Populare Chineze (RMB) a fost încorporată în rezervele valutare şi în Fondul Naţional de Investiţii al Rusiei, reprezentând peste 12% din rezervele valutare ale acesteia. Anul inovaţiei ştiinţifice şi tehnologice dintre Rusia şi China s-a încheiat cu succes, cooperarea la nivel ştiinţific şi tehnologic extinzându-se foarte mult.

China şi Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum privind cooperarea în construirea unei staţii internaţionale de cercetare pe Lună, marcând începutul unei noi ere a cooperării la nivel spaţial între cele două ţări.

Schimburi culturale variate

În 2021, China şi Rusia au sărbătorit 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie şi cooperare”, promovând în mod viguros conceptul de prietenie dintre cele două ţări, transmis din generaţie în generaţie. Au depăşit impactul epidemiei şi au organizat o serie de activităţi culturale precum: un concert special ţinut cu ocazia centenarului Partidului Comunist Chinez şi a celei de-a 20-a aniversari a semnării „Tratatului”; Forum-ul mass-media online China-Rusia; Târgul cultural sino-rus; „Festivalul Culturii Chineze” etc.. Toate aceste activităţi au avut loc prin intermediul videoconferinţei pentru a consolida în continuare sprijinul social şi public al parteneriatului strategic global de cooperare dintre China şi Rusia.

Pe scurt, anul 2021 a reprezentat un an de o deosebită importanţă pentru relaţiile dintre China şi Rusia. Aniversarea a 20 de ani de la semnarea „Tratatului” şi prelungirea cu succes a acestuia, continuă să scrie un nou capitol de bună vecinătate şi prietenie între cele două ţări.

„Ghidate de spiritul „Tratatului”, indiferent de obstacolele de care se vor lovi, China şi Rusia îşi vor uni în continuare forţele şi vor avansa cu dârzenie.”

(Autorul: Han Lu, director adjunct şi cercetător asociat la Institutul Eurasia şi Institutul de Studii Internaţionale din China)

Sursa: https://cn.chinadaily.com.cn/a/202112/28/WS61cac8bda3107be4979ff6fb.html, 28 decembrie 2021.

  • Ministerul Afacerilor Externe al Chinei: Esenţa cooperării economice, comerciale şi de investiţii dintre China şi Australia îl reprezintă beneficiul şi câştigul reciproc

Pe data de 30 decembrie, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a găzduit o conferinţă de presă.

Unul dintre reporterii prezenţi la această conferinţă a afirmat: „Recent, într-un raport de investigaţie al Ministerului australian al Apărării s-a subliniat că nu există niciun „motiv de securitate naţională” care să specifice că Guvernul Australiei va anula contractul  de 99 de ani de închiriere al companiei chineze Landbridge Group în Portul Darwin.”

a

Foto: Australia: Nu există niciun motiv pentru a anula contractul de închiriere a portului Darwin al companiei chineze Landbridge Group

Zhao Lijian a declarat că beneficiul şi câştigul reciproc reprezintă esenţa cooperării la nivel de investiţii dintre China şi Australia. Guvernul chinez încurajează companiile chineze să desfăşoare cooperări în domeniul investiţilor străine în conformitate cu principiile pieţei, regulilor internaţionale, precum şi pe baza respectării legilor locale. Australia ar trebui să nu mai generalizeze conceptul de securitate naţională şi să ofere un mediu de afaceri echitabil, drept şi nediscriminatoriu pentru companiile chineze care operează în Australia.

Sursa: https://world.huanqiu.com/article/46CNIMK7q25 , 30 decembrie 2021.

***

Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite