O jurnalistă chineză care a relatat despre epidemia din Wuhan, acuzată de „răspândire de informaţii false”. Câţi ani de închisoare riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista Zhang Zhan este acuzată de răspândire de informaţii false despre epidemia din Wuhan FOTO Chinese Human Rights Defenders (CHRD) via The Guardian
Jurnalista Zhang Zhan este acuzată de răspândire de informaţii false despre epidemia din Wuhan FOTO Chinese Human Rights Defenders (CHRD) via The Guardian

O jurnalistă chineză arestată în urmă cu şase luni pentru răspândire de informaţii false despre epidemia din Wuhan a fost pusă sub acuzare şi riscă până la cinci ani de închisoare, relatează The Guardian.

Zhang Zhan, 37 de ani, o fostă avocată, se află printre jurnaliştii sau cetăţenii chinezi care au mers la Wuhan anul trecut pentru a relata despre epidemia în desfăşurare. Reţinută de mai bine de şase luni la un centru de detenţie din Shanghai, a fost acuzată de stârnire de tulburări prin intermediul reţelelor sociale.

Potrivit documentului acuzării publicat luni, Zhang a trimis „informaţii false prin mesaje text, video şi alte medii pe platforme media precum WeChat, Twitter şi YouTube. Totodată, a acceptat să acorde interviuri pentru canalele de peste graniţă Free Radio Asia şi Epoch Times speculând maliţios în privinţa epidemiei COVID-19 din Wuhan”.

Procuratura a cerut o pedeapsă între 4 şi 5 ani.

ONG-ul chinez Apărătorii Drepturilor Omului(CHRD) a declarat că Zhang a relatat „pe conturile sale We Chat, Twitter şi You Tube” şi despre „detenţii ale altor reporteri independenţi şi hărţuiri ale familiilor victimelor care au cerut explicaţii”.

Anunţul privind acuzaţiile care i se aduc jurnalistei vine după un raport de presă potrivit căruia autorităţile nu transmit informaţii despre caz nici măcar familiei. Potrivit raportului Radio Free Asia, Zhang se află în greva foamei din septembrie şi unul din avocaţii săi a fost retras.

Zhang a mai fost reţinută de autorităţile chineze în urma unor acuzaţii similare, dar şi pentru susţinerea activiştilor din Hong Kong. Ea a fost supusă şi unor examene psihiatrice, susţine CHRD.

Mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi după ce au transmis informaţii despre epidemia din Wuhan izbucnită în decembrie anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite